Cultură

VIDEO | Corul buzoian „Happy Kids”, la primul Târg de Crăciun din istoria centenară a Operei Române

Povestea corului „Happy Kids” – din care fac parte cei mai talentați coriști și soliști din județ organizați în două secțiuni, „juniori” (copii între 4-10 ani) și „seniori” (11-14 ani și 15-24 ani) -, continuă de Sărbători cu o frumoasă surpriză pe care grupul o pregătește buzoienilor și nu numai. Este vorba despre participarea grupului coral buzoian, coordonat de profesorul de muzică Oana Dobre, la primul Târg de Crăciun organizat în istoria Operei Naționale.

„Cu mare bucurie, vă invităm să ne ascultați pe 5 și 17 decembrie, la <Classical Christmas Market> București și în spectacolul extraordinar <Pe drumul Crăciunului>, alături de Corul Național de Cameră <Madrigal – Marin Constantin>, la Opera ­Națio­nală București”, este anun­țul fondatoarei și coordonatoarei grupului buzoian, profesorul Oana Dobre. Târgul de Crăciun „Classical Christmas Market”, organizat în premieră de Opera Națională, a fost ­des­chis vineri, 3 decembrie, și va fi deschis publicului până pe 31 decembrie, în aer liber, pe Esplanada Operei Naționale din centrul Bucureștiului.

Oana Dobre

Invitația de a participa la acest eveniment cultu­ral deosebit a fost făcută corului buzoian prin Centrul Cultural „Alexandru Mar­ghiloman” și prin asociația de părinți „Happy Kids for a Happy Life”, care susține activitatea  corului fondat de profesorul de muzică Oana Dobre, cor care a obținut recunoașterea internațională prin prestațiile sale formidabile de pe scenele lumii. În plan național, corul buzoian se află în elita muzicală și a urcat de multe ori pe aceeași scenă cu corul „Madrigal”, cu o vechime de circa șase decenii, devenit simbol peren al artei și culturii contemporane românești. „De șase ani suntem în Cantus Mundi. Nu este prima dată când cântăm alături de Madrigal. Colaborarea noastră cu Madrigalul este foarte veche. Am fost cu ei și la Brașov, și la Ateneu în București, și când au venit la Buzău am cântat, de asemenea”, mai spune profesorul Oana Dobre.

Nivelul ridicat la care se menține acest cor buzoian în privința calității spectacolelor oferite face ca invitația la acest târg să fie pentru două zile. „Noi o să mergem de două ori, pentru că am reușit să facem un program extraordinar de iarnă”,  mai spune Oana Dobre, care dă o veste cât se poate de bună buzoienilor. Cei care nu pot ajunge la Târgul din Capitală pot asculta o parte din repertoriul de sărbătoare al corului și în municipiu. De acest lucru s-a ocupat Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”.

Oana Dobre oferă câte­va repere din ceea ce reprezintă darurile muzicale ale corului pentru buzoieni în perioada sărbătorilor. „Am filmat deja pentru tot ceea ce înseamnă Sărbători de iarnă la Buzău și videoclipurile vor fi difuzate în oraș, în Crâng; cei de la <Alexandru Marghiloman> se ocupă de acest lucru. Avem colaborare foarte frumoasă cu Dan Manciulea, care ne-a și compus o piesă care  a devenit imnul unei campanii pentru ajutorarea copiilor cu situație financiară și socială mai deosebită. Piesa aceasta nouă, intitulată <Fii și tu un moș mai mic>, a fost lansată pe pagina de socializare a <Happy Kids> și s-a auzit și la Radioul național de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Campania este susținută de o asociație din Râmnicu Sărat”, spune profesorul de muzică.

La Târgul „Classical Chris­tmas Market” au mai primit invitație să participe și alte câteva coruri de copii din cadrul unor unități de învățământ buzoiene. Astfel, „Happy Kids”  va concerta la „Classical Christmas Market”  în zilele de 5 și 17 decembrie, grupul „Armonia”, în data de 16 decembrie, „Andante Star”, pe 4 decembrie și „Voci Cristaline” pe 12 decembrie.

Ce spun organizatorii despre primul Târg de Crăciun al Operei Române

„Classical Christmas Market” va fi amenajat pe o suprafață de 12.000 mp și va conține decoruri și activități de poveste, desfă­șurate în jurul patinoarului, atracția principală a Târgului. Publicul se va putea bucura, de asemenea, de scena specială a colindătorilor, pregătită pentru spectacolele și concertele copiilor din Programul Națio­nal „Cantus Mundi” și nu numai, de Atelierele Spiri­dușilor și workshop-uri pentru cei mici, de zboruri uimitoare cu sania, plimbări cu Express-ul OCC – trenulețul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii -, dar și cu trăsura cu cai, de tradiționalele căsuțe cu bunătăți de sărbători și multe alte surprize, toate colorate sonor cu multă muzică bună.

Pe 16 și 17 decembrie, de la ora 19.00, Corul Național de Cameră „­Ma­drigal – Marin Constantin” și Programul Național „Cantus Mundi” România invită publicul la Spectacolul Extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, care se va desfășura la Opera Națională București. Celebrul ansamblu, dirijat de Anna Ungureanu, pregă­tește un spectacol fără precedent, printr-un concept artistic realizat în premieră, care va aduce laolaltă sonoritatea unică a Corului Madrigal, arta teatrală, o scenografie impresionantă și o îmbinare excepțională a vocilor madrigalești cu cele ale celor peste 100 de copii din Programul Național „Cantus Mundi”, transmit organizatorii într-un comunicat.

 

Articole similare