Administrație

VIDEO | Constantin Toma, bilanţ după patru ani de mandat: de la visteria Primăriei aproape goală în 2016, la 76 milioane de euro în 2020

La patru ani de la alegerea sa în funcţia de primar al municipiului Buzău, Constantin Toma a postat, pe pagina sa oficială de Facebook, o înregistrare video intitulată ,,Buzău – fapte şi cifre”, în care prezintă un bilanţ al mandatului său în fruntea administraţiei locale buzoiene.

Primarul Constantin Toma prezintă, în primul rând, evoluţia situaţiei financiare a municipiului: ,,Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am intrat în birou a fost să cer o situaţie financiară a Primăriei, pentru că era o serie de istorii legate de faptul că Primăria Buzău nu mai are bani. Şi am constatat atunci şi mi-a creat o stare neplăcută, pentru că situaţia era, într-adevăr, foarte proastă. În cont aveam echivalentul a 57.000 de euro, arieratele erau de 12,1 ­mi­lioane euro, practic niciun furnizor nu mai voia să lucreze cu Primăria Buzău, iar în vreo zece zile erau de plătit aproape jumătate de milion de euro numai salariile. Acest lucru m-a alertat, am început să încerc să găsesc diferite soluţii, iar până la sfârşitul anului am reuşit să plătim aproape tot, am terminat cu un excedent de 2,7 milioane de euro, ceea ce ne-a permis în  2017 să ne bazăm pe primele 10 milioane de euro, un adevărat record după Revoluţie, pentru investiţii. Veniturile totale la nivelul ­anului 2016 au fost de circa 44 milioane euro, iar după patru ani suntem la peste 76 ­mi­lioane de euro; investiţiile erau undeva sub 1,5-2 la sută iar în acest an ajungem la 41 la sută din veniturile prognozate, de peste 76 milioane de euro”, spune Toma.

Primarul spune că, în afară de banii proveniţi din sursă proprie, municipalitatea a reuşit să atragă sume importante de la Uniunea Europeană şi din diverse surse de finanţare, pentru proiecte de dezvoltare a oraşului: ,,În afară de sursa proprie, taxele locale de la persoane fizice sau juridice, ne-am preocupat să atragem şi alte surse, cât mai ieftine. Astfel, în cei patru ani, am reuşit să atragem aproape 50 de milioane euro direct şi încă 75 de milioane de euro prin Compania de Apă, de la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, am reuşit, după ce am făcut un audit cu una dintre cele mai presitioase firme din lume, Fitch Ratings Londra, să atragem o sursă foarte ieftină de la bănci, respectiv 33 de milioane de euro care, adunat cu ceea ce am obţinut pe fonduri europene, proiecte pe care le avem în implementare, şi ceea ce reuşim să realizăm din sursa proprie dedicată investiţiilor, suntem într-un plin proces de îmbunătăţire a calităţii vieţii în municipiul nostru. Bineînţeles cu ­spe­ranţa pe care am promova­t-o pe toate căile, respectiv că până în 2030 să facem tot ceea ce este omeneşte posibil să ne atingem viziunea, aceea ca Buzăul să devină un adevărat oraş-magnet, cu misiunea ca Buzăul să obţină atâta atractivitate şi competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori şi pentru vizitatori astfel încât să devenim unul dintre oraşele cele mai importante, atât din sud estul României, cât şi din ţară”, a precizat primarul Constantin Toma.

Educaţia şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, domenii prioritare

În continuare, acesta trece în revistă principalele domenii în care s-a acţionat pentru dezvoltarea munici­piului Buzău. ,,Încă din prima zi am considerat că cel mai important pilon în care trebuie să investim este educaţia”, spune Toma, care ­aminteşte realizările din acest domeniu: Buzăul este singurul oraş din ţară care a avut implementat sistemul de management educaţional, care a permis o trecere ra­pidă la învăţământul on-line în perioada crizei sanitare; lecţiile de istorie susţinute, timp de aproape patru ani, în toate şcolile şi liceele buzoiene, pentru promovarea personalităţilor de ieri şi de azi ale oraşului; dotarea primelor cinci şcoli cu laboratoare digitale de ultimă generaţie; demararea proiectului de amenajare a ,,şcolii din parc”.

,,După educaţie, cel mai important mi s-a părut să promovăm cât mai multe acţiuni pentru îmbună­tăţirea calităţii vieţii în municipiul Buzău. Ne-am tre­zit cu o infrastructură incredibil de proastă şi am început, chiar din 2016, un proiect complex de asfaltare a străzilor, trotuarelor şi parcărilor din municipiul nostru”, a spus Toma, care, pe lângă programul de asfaltare, a mai amintit eforturile pentru îmbunătăţirea calităţii apei, reconfigurarea sistemului de încălzire al municipiului, preluarea pădurii Crâng, demararea proiectului de înfiinţare a pădurii dintre podurile de la Mărăcineni şi Vadu Paşii, reabiltarea tuturor parcurilor, curăţenia municipiului, reabilitarea locurilor de joacă, transformarea sistemului de transport în comun.

,,S-au întâmplat multe lucruri la Buzău în ultimii patru ani, dar aceste proiecte nu le puteam face de unul singur. Mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat în aceste demersuri, respectiv tuturor salariaţilor din Primăria Buzău, tuturor angajaţilor firmelor în care Primăria Buzău este acţionar, consilierilor locali – atât de la Partidul Social Democrat cât şi de la opoziţie care au votat proiectele pe care le-am propus -, mulţumesc parlamentarilor PSD buzoieni care m-au ajutat inclusiv pentru obţinerea Crângului.
Iar dacă ar fi să mulţumesc doar unui singur om, acel om ar fi domnul Marcel Ciolacu, care în afara faptului că m-a propus pentru această funcţie de primar, m-a sprijinit şi ­m-a susţinut permanent pentru a reuşi ceea ce am reuşit. Îţi mulţumesc, domnule Marcel Ciolacu!
Dragi buzoieni, vă mulţu­mesc din tot sufletul pentru susţinerea permanentă şi motivarea pe care mi-aţi dat-o timp de patru ani! Ce pot spune astăzi la patru ani de la alegerile din 2016? Dacă mi-am făcut sau nu mi-am făcut datoria, pot spune că am făcut multe din ceea ce mi-am propus; cu siguranţă, am redat speranţa buzoienilor. Sunt convins că Buzăul merge mai departe pentru că are un potenţial imens, iar cine va veni după mine sunt convins că va continua să dezvolte acest oraş spre binele tuturor”, a spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

 

BUZĂU – FAPTE ȘI CIFRE,5 iunie 2016 – 5 iunie 2020Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău

Publicată de Constantin Toma pe Joi, 4 iunie 2020

Articole similare

error: Continut protejat!!