Administrație

VIDEO | Ce spune primarul Toma despre ratingul acordat Buzăului de analiștii de la Fitch

Fitch Ratings a atribuit municipiului Buzău un rating pe termen lung „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de „Agerpres”. În România, Fitch a atribuit și confirmat ratingul „BBB minus” pentru municipiile București și Oradea.

Primarul Constantin Toma explică, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pa­gina sa oficială de Facebook, de ce este important faptul că Buzăul a primit o clasificare din partea uneia dintre cele trei firme de profil cu impact mondial: “Această clasificare înseamnă foarte mult pentru municipiul nostru, pentru că se demonstrează că Buzăul are o situație financiară bună, au crescut veniturile, suntem clar pe un trend de dezvoltare. Este pentru prima oară în istoria orașului Buzău când avem un rating și acest lucru este extraordinar. }inând cont că acest rating este bun, este cu atât mai bine; suntem printre puținele orașe din România care au rating și suntem pe același loc cu Oradea și cu Bucureștiul. Pentru noi este un lucru extraordinar, pentru că toată lumea se uită întâi spre Capitală și abia apoi dacă a mai apărut vreun oraș în care me­rită să trăiești; iată că, cel puțin din acest punct de vedere, suntem la egalitate cu Bucureștiul și cu Oradea. Dincolo de ceea ce s-a scris în presă în legătură cu acordarea acestui rating – care, desigur, este extrem de important, Fitch Ratings fiind una dintre cele trei firme cu impact global, alături de Moody’s și Standard&Poor’s, care acordă ratinguri de țară, pentru primăriile mari din lume și pentru companii extrem de mari din lume -, datorită acestui audit investitorii pot avea încredere în Buzău și acest lucru este foarte-foarte important”, spune primarul Toma.

Acesta arată că indicele primit de municipiul Buzău din partea Fitch Ratings indică un trend de dezvoltare pentru orașul nostru: „Vorbind de ceea ce s-a întâmplat cu veniturile în Buzău în ultimii ani, gradul de colectare a crescut la 90 la sută de la 80 la sută din 2016 încoace, iar gradul de îndatorare a scăzut la 1,5 la sută, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mici grade de îndatorare ale unui oraș din România. Sigur, avem o ­re­zervă foarte mare de a atrage resurse, și mai ieftine, pentru a ne putea să dezvoltăm. Am plecat cu Primăria Buzău în 2016 de la o situație financiară foarte-foarte proastă, cu un grad de îndatorare foarte mare, datoriile erau undeva la peste 12 milioane euro, în cont erau atunci doar vreo 57.000 de euro; iată că, încet-încet, am ajuns să putem avea multe investiții. Bineînțeles, ne vom bate în continuare să creștem veniturile, pentru că indiferent ce am visa că vom face în acest oraș, că îl vom transforma într-un colț de rai, fără o situație financiară bună și stabilă nu vom putea realiza ni­mic. Sunt mulțumit că munca noastră de trei ani și jumătate iată că este dovedită de una dintre cele trei firme mari ale lumii în al căror audit lumea are încredere maximă și acest lucru îmi dă o motivație în plus pentru a continua să facem lucruri bune aici, în orașul nostru”, a mai spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video pe care a postat-o pe pa­gina sa oficială de Facebook.

Buzăul e bine? Fitch Ratings spune că da!

Publicată de Constantin Toma pe Luni, 20 ianuarie 2020

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker