Educație

S-a modificat schimbarea: Școala „Grigore Baștan” revine în sediul propriu

Marți, șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Florina Stoian, spunea că, în urma discuției cu juriștii Ministerului Educației, elevii și profesorii școlilor „Ion Creangă” și „Gen. Grigore Baștan” trebuie să funcționeze în aceeași clădire până când ordinul de comasare ar fi anulat în instanță. Astăzi, Florina Stoian a fost prezentă la Prefectură, unde, în urma discuției cu juriștii instituției, a hotărât ca în cel mai scurt timp să facă demersurile pentru ca elevii și profesorii Școlii nr. 6 „Grigore Baștan” să revină în școala lor.

„Am fost la Prefectură, unde s-a făcut o analiză a noului ordin emis de Ministerul Educației, prin care se suspendă vechiul ordin de comasare, și s-a hotărât că trebuie ca cele două școli de pe Victoriei să funcționeze în sedii separate. Mă voi duce la Primărie să găsim o soluție, pentru că Școala Grigore Baștan acum nu mai are căldură”, a declarat pentru OPINIA inspectorul general al IȘJ Buzău.

De asemenea, Florina Stoian a spus că Școala „Grigore Baștan” va trebui să aibă din nou director propriu, după ce fosta directoare Elena Văleanu, care ocupa postul în urma unui concurs, a rămas fără funcție.

„Urmează să se întrunească consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar, cel mai probabil săptămâna viitoare, și să se aprobe delegarea unui director la Școala Baștan. Chiar dacă nu este obligatoriu să fie același director ca înainte de comasare, cel mai probabil va fi delegată tot doamna Văleanu”, a mai declarat Florina Stoian.

De unde a început scandalul

Reamintim că povestea comasării celor două școli de pe strada Victoriei a început la finalul anului 2018, când Primăria a cerut Inspectoratului Școlar mai multe comasări pentru a reduce cheltuielile de funcționare. Odată cu începerea noului an școlar, Școala 6 „Grigore Baștan” s-a desființat, iar cei peste 420 de elevi au fost obligați să se mute în incinta Șco­lii 16, împreună cu cadrele didactice. Federația Educației Naționale (FEN) Buzău a atacat în instanță decizia de comasare, iar pe 7 octombrie 2019, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea tuturor deciziilor (până la încheierea procesului) care au stabilit comasarea: decizia Inspectoratului Școlar Județean, a Consiliului Local, plus două ordine ale ministrului Educației.

Chiar și așa, Inspectoratul Școlar a refuzat să pună în aplicare decizia instanței, motivând că așteaptă și un ordin de mi­nistru. Doar că Ministerul Educației nu avea la acea dată ministru. Haosul creat în urma comasării celor două instituții de învățământ buzoian a făcut ca mulți elevi din ambele școli să ceară transferul nemulțumiți de noile condiții în care sunt obligați să învețe. În plus, directoarea Școlii 6, Elena Veleanu, și-a pierdut postul în urma comasării, și o parte din cadrele didactice au reclamat condițiile improprii în care sunt nevoite să lucreze.

Luni,  20 ianuarie, noul ministru al Educației a emis un nou ordin, prin care cere suspendarea comasării până la finalizarea procesului.

Următoarele termene în procesul dintre FEN Buzău și Consiliul Local, Inspectoratul Școlar și Mi­nisterul Educației sunt stabilite pe 5 martie2020, ­res­pectiv iunie 2021, ambele la Înalta Curte de Casație și Justiție .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker