Administrație

VIDEO | Ce spune primarul Toma despre noua strategie de parcare cu tarifare progresivă

Proiectul de hotărâre privind taxarea progresivă a parcării, care va fi supus lunea viitoare aprobării Consiliului Local, a suferit câteva modificări față de varianta care s-a aflat în dezbatere publică, a anunțat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook. El spune că principala modificare se referă la tarifele de parcare: ,,Lunea viitoare, pe 20 iulie, vom avea o ședință de Consiliu Local și unul dintre punctele de pe ordinea de zi este proiectul, pe care l-am avut în dezbatere publică, privind modificarea hotărârii privind parcările cu plată, progresivă în mod special. Sunt și eu conștient și sunt în permanență în contact cu oamenii, am văzut că s-au creat mai multe discuții, inclusiv exploatate politic, vizavi de această parcare progresivă. În urma discuțiilor cu oamenii, care mi-au transmis inclusiv documente scrise, am luat decizia să propun Consiliului Local mo­dificarea acestei hotărâri, în primul rând legat de plată: vom veni de la 2 lei prima oră, la 5 lei la doua oră, iar la fiecare oră să se adauge doar 5 lei, și nu 10, cum am dorit la început, pentru a descuraja parcarea mașinilor pe perioadă lungă în zona centrală”, a precizat primarul.

Constantin Toma spune că, deși tarifele propuse sunt mai mici decât cele din proiectul inițial, acestea trebuie să-și atingă scopul: descurajarea parcării timp de opt ore în zona centrală a autoturismelor celor care lucrează în centrul municipiului, în special funcționari din Primărie, Finanțe și Tribunal: ,,Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost că în zona centrală se ocupă locurile la prima oră, de către funcționarii și angajații firmelor care lucrează în această zonă – dar în special în instituții, fie Primărie, Finanțele Publice, Tribunal – și, în aceste condiții, buzoienii care vin să își găsească dreptatea, să își plătească dările către stat, nu mai găseau niciun loc sau găseau un loc de parcare la mare distanță. Ca să descurajăm acest lucru am recurs la tarifarea progresivă. Am ales o tarifare progresivă nu excesivă, 5 lei ora; o zi, de exemplu, adică 8 ore, ar însemna undeva la 35 de lei. Chiar și această sumă va descuraja funcționarii care sunt în zonă și vor să parcheze timp de opt ore. După ora 16.30, toate parcările vor fi libere, deci nu se va mai plăti niciun leu”, a mai spus Toma.

Primarul mai precizează că Bulevardul Unirii nu va avea taxare progresivă: ,,În același timp, deocamdată Bulevardul Unirii nu va fi afectat de acest lucru, nu se va face parcare progresivă acolo. Acest lucru este important; vom avea grijă ca toți riveranii să plătească precum ceilalți din oraș, peste 4.000 de oameni în acest moment, 90 de lei pe an pentru un loc de parcare. Bineînțeles, oamenii insistă în continuare să facem atribuirea de locuri de parcare, pentru a avea siguranța unui astfel de loc. În ultimii patru ani, s-a dublat numărul de autoturisme în Buzău, fără a le pune la socoteală pe cele înmatriculate în străinătate sau în alte județe ale României. Trebuiau luate astfel de decizii, și trebuia început cu centrul, și asta am făcut acum. Vom continua, pentru că trebuie să gestionăm corect acest municipiu, iar toată lumea să aibă acces în mod liber la aceste parcări publice. Sunt în această zonă (centrală, n.r.) cira 2.000 de locuri de parcare, precum și alte foarte multe în afara acestei zone centrale, unde funcționarii pot veni cu mașina”, a mai spus Primarul Constantin Toma.

El a mai spus că, în aceste zile, reprezentanții municipalității poartă discuții cu responsabilii mallurilor de la ieșirea spre Focșani, pentru ca locuitorii cartierului Micro III afectați de începerea lucrărilor la amenajarea Iazului Morilor să își poată parca mașinile noaptea în parcările acestor complexuri comerciale: ,,O altă zonă unde avem probleme cu parcarea este cea în care vom începe zilele următoare proiectul de pe strada Frăsinet, acolo unde vom avea primul proiect legat de Iazul Morilor; suntem în negocieri cu supermarketurile din zonă pentru ca parcările în aer liber; nu cele subterane!, să poată fi folosite pe timp de noapte. Suntem preocupați și de amenajarea de noi locuri de parcare, vo câștiga mai multe locuri de parcare prin instituirea mai multor sensuri unice în toate cartierele din municipiu, și mai ales acolo unde terminăm și asfaltarea și amenajarea trotuarelor. Nu vom lăsa deloc infrastructura Buzăului la întâmplare și vom face investiții în continuare, astfel încât împăcăm și capra și varza, adică și oamenii care circulă pe jos să aibă protecție și să poată circula pe trotuare și cu bicicletele, dar și deținătorii de mașini să aibă unde parca și pe unde circula. Buzăul a devenit, ca multe orașe din România, supraaglomerat și, din păcate, și poluat, din cauza emisiilor de carbon”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Noua strategie de parcare cu tarifare progresivă!

Publicată de Constantin Toma pe Luni, 13 iulie 2020

2 Comentarii

  1. Stimate Domnule Primar ,
    Se pare ca acum ati inceput un nou razboi( dupa cel inceput cu Politia Locala aflata in subordinea dvs) , impotriva functionarilor care lucreaza in mod special la : Finante, Primarie si Tribunal si care dupa cele spuse de dvs. au destabilizat sistemul de parcari din centrul orasului parcandu-si masina timp de 8 ore.
    Imi permit sa va pun urmatoarea intrebare : unul dintre acesti functionari de la oricare institutie pe care ati nominalizat-o mai sus , nu locuieste in orasul Buzau si vrea sa vina cu masina personala la serviciu – Ce face ? Unde isi parcheaza masina timp de 8 ore cand vine la serviciu , pt. a le da posibilitatea contribuabililor care vin sa plateasca darile catre stat sau sa caute dreptatea la Tribunal , dupa cum sustineti dvs. in interviul acordat ziarului Opinia in 15.07.2020.
    O alta intrebare pe care as dori sa v-o pun este urmatoarea: Ale cui sunt masinile parcate in fata primariei ( pe platoul Dacia) ?Pana sa fiti dvs. ales ca primar , acolo nu se parcau masini.

  2. Cei ce lucreaza in zona centrala nu parcheaza in parcarea publica cu plata ci parcheaza pe locurile riveranilor din zona, deoarece riveranii au concesionat locul de parcare doar in intervalul orar 16:30-07(cu exceptia weekend-ului), asta in zonele unde s-au atribuit locuri de parcare riveranilor. In spatele blocurilor din zona, de exemplu pe Str. Stan Sararu, mai ales acum, dupa ce s-au pus preturi exagerate la parcarea publica, toata lumea care vine la piata centrala se inghesuie pe acea strada, sa gaseasca un loc de parcare, caci este gratis, doar riveranii platesc, in plus sunt si foarte multe autovehicule de marfa care stationeaza in intervalul orar 07-16:30. Pretul mare la parcare afecteaza doar cetatenii de buna-credinta care vin sa-si faca cumparaturile la piata sau cu alte treburi prin centru si riveranii, nicidecum pe cei ce lucreaza in zona. Ar trebui ca la piata centrala sa fie asigurat un comert civilizat asa cum exista la Kaufland, Carreefour, Penny, etc. . In concluzie, noua parcare din centru nu aduce niciun beneficiu locuitorilor din zona, ci dimpotriva, situatia s-a inrautatit. Solutia pentru riveranii din zona ar fi ca locurile de parcare sa fie concesionate 24/24h, 7/7 zile sau in intervalul orar 07-16:30 parcarea sa fie cu plata cu exceptia riveranilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker