Educație

Robert Grigore, buzoianul căruia olimpiada de istorie i-a schimbat viața: „Acum îmi doresc o carieră în diplomație”

Robert Grigore este absolvent al Colegiului Na­țional „Spiru Haret” din Buzău, iar mai nou student la Facultatea de Istorie a Universității din București. Buzoianul, alături de profesoara lui de istorie din liceu, Felicia Boșcodeală, fac parte dintre cei pe care ziariștii de la Hotnews i-au chestionat referitor la cât de utile mai sunt astăzi olimpiadele școlare și cât îi ajută pe elevi în viață.

Unii dintre olimpicii intervievați au rămas cu experiențe memorabile și care i-au călăuzit spre alegerea facultății, alții au rămas cu un gust amar ori, dimpotrivă, au fost primiți acasă cu mândrie de părinți și profesori și răsplătiți de autoritățile locale.

„Olimpiadele sunt foar­te utile. În primul rând pentru că faci o pregătire, ca să te acomodezi cu atmosfera și presiunea, deoarece sunt anumite formalități care la prima vedere creează emoții”, a declarat pentru Hotnews Robert Grigore, care crede că o olimpiadă te pre­gătește și pentru viitor, mai exact pentru urmă­toarea ocazie când vei avea o foaie de examen în față, te ajută să nu te pierzi cu firea.

„Eu inițial îmi doream să merg la Academia de Poliție”

Odată ajuns la liceu, buzoianul a participat la două ediții ale olimpiadei de istorie, îndrumat de profesoara Felicia Boșcodeală. A obținut mențiune cu media 9,60 și s-a calificat la faza națională de la Drobeta. După olimpiada de istorie, Robert Grigore a participat la Sesiunea de Referate și Comunicări Științifice cu lucrarea „România și diviza balcanică” și a obținut nota 8,87 la faza națională de la Arad. Ulterior a fost premiat de Societatea Aurel Vlaicu cu premiul special, o experiență care l-a emoționat profund. A continuat să scrie lucrări științifice, în special despre personalități marcante din județul Buzău, precum Marin Con­stantin (muzician cunos­cut și dirijorul Corului Național de Cameră Madrigal până în 2011).

În final, olimpiada de istorie avea să îi schimbe definitiv viața buzoianului.

„La mine a fost o influență, cu siguranță. Sunt student la Facultatea de Istorie a Universității din București, la secțiunea Relații Internaționale și Studii Europene. Eu inițial îmi doream să merg la ­Aca­demia de Poliție, chiar mă pregătisem doi ani, însă după olimpiadă m-am convins că acela nu era drumul meu. Acum îmi doresc o carieră în diplomație”, a mai declarat buzoianul pentru Hotnews.

La rândul ei, profesoara de istorie a lui Robert, Felicia Boșcodeală, a mărturisit că Robert nu s-a remarcat de la început și nu era atras de istorie. „Totuși avea mult potențial. El mai participase în trecut la concursuri de istorie, unde a și câștigat. Atunci l-am remarcat. Cu cât participa la mai multe concursuri, cu atât mai motivat devenea. Era foarte serios și punctual, citea foarte mult. Când dai de un astfel de elev, ești tentat să ți-l ima­ginezi la olimpiadă”, își ­amin­tește fosta profesoară a lui Robert.

CITESTE AICI ARTICOLUL COMPLET DIN HOTNEWS

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker