Educație

VIDEO | „Abrambureala” în învățământ continuă, profesorii buzoieni au ieșit la proteste

„Educația ne unește, Caty ne uimește! Încearcă demisia!”, a fost una dintre pancartele fluturate de profesorii buzoieni la protestul de joi, din curtea Inspectoratului Școlar Județean. Deși protestul nu a fost foarte amplu, a fost „condimentat” cu de toate: incident între liderul sindical Ion Dobre și inspectorul general Florina Stoian, intervenția telefonică a ­mi­nistrului Educației, Ecaterina Andronescu, și o delegație care a intrat în audiență la președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Peste 50 de cadre didactice și părinți au ­pro­testat împotriva ordinului prin care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a decis să schimbe regulile în timpul jocului, încălcând astfel le­gea. Ministrul vrea să taie mai multe clase de la liceele din Buzău, pentru a trimite astfel, cu forța, elevii la clasele profesionale pe care le va suplimenta, deși în momentul de față acestea nu au încă dotări moderne și nici profesori specializați pentru cursuri cerute pe piață. Reprezentanții liceelor reclamă că și-au făcut deja numărul de clase la liceu și se văd acum obligați să anunțe părinții că acestea nu mai există.

Două licee riscă să se desființeze

„Ați scos de pe listă liceele ale căror directori au pile politice și au sunat să îi păsuiască!”, i-au reproșat Florinei Stoina protestatarii. Numele liceelor la care ar urma să se facă tăierile de clase s-a tot schimbat fără nicio justificare. După ce s-a anunțat renunțarea la clase de liceu la Liceul „Victor Frunză” din Rm. Sărat, Liceul Meserii și Servicii, Liceul Agricol sau Liceul „Grigore Moisil”, joi pe lista neagră au apărut Liceul Berca și  Liceul Beceni, ambele cu o singură clasă de liceu. Asta înseamnă că, după tăierea clasei, cele două instituții de învățământ își vor pierde statutul de liceu. În plus, se vehiculează că și la Liceul din Pogoanele ar urma să se taie o clasă de liceu din cele două existente.

În debutul protestului, pe treptele Inspectoratului Școlar a avut loc un incident, când liderul Ion Dobre a fost oprit să intre în instituție de către portar, care a invocat ordinele primite de la Florina Stoian. Inspectorul general a ieșit rapid și a încercat să calmeze spiritele, dar nu a reușit să răspundă întrebărilor protestatarilor. „Eu nu pot să rezolv revendicările dumneavoastră. Este un ordin de ministru pe care trebuie să îl respect. Ordinul a fost dat în baza unor ­ana­lize… Eu nu pot să vă dau explicații. Mergeți la Minister și să vă spună ei! Îmi pare rău, eu am trimis un plan de școlarizare la București și am primit altul”, le-a spus Florina Stoian protestatarilor.

Ministrul la telefon cu liderul de sindicat

Propunerea de a merge la București nu a fost pro­babil tocmai pe gustul ­mi­nistrului Andronescu care, la câteva minute, l-a sunat pe liderul SÎP Buzău, Ion Dobre, pentru a calma spiritele. Ministrul a refuzat să fie dată pe speaker-ul telefonului, dar le-a transmis profesorilor că situația nu poate fi modificată. La rândul lor, profesorii buzoieni au spus că vor merge să protesteze la Ministerul Educației.

„Dacă alții au avut sprijin politic și au scăpat de tăierea claselor, vrem și noi. Vrem să vorbim cu domnul Neagu (n.r., preșe­dintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu) să vedem ce zice”, au strigat protestatarii. Sindicaliștii au sunat la Consiliul Județean și au întrebat dacă pot fi primiți. Astfel, o delegație formată din profesori și părinți au mers să se întâlnească cu Petre Emanoil Neagu.

„Nu pot fi de acord ca un elev să fie admis la liceu cu medii de 2 și 3”

„Cu riscul de a vă supăra pe mine, vreau să vă spun de la început că nu pot fi niciodată de acord ca un elev să fie admis la liceu cu medii de 2 și 3 așa cum se întâmplă acum. În felul acesta păcălim și copiii și ne păcălim și pe noi. Dacă îi aducem la școală doar de dragul de a avea continuitate, distrugem o generație întreagă. Elevul termină un liceu, în loc să învețe o meserie și apoi pleacă să muncească la cules în Spania. Sunt însă de acord cu dumneavoastră că această transformare a claselor de liceu în clase de profesională trebuie făcută gradual, după ce studiem bine problema. Nu trebuie să facem lucrurile pompieristic, pentru că problema se va extinde în altă parte. Trebuie să ținem cont de zonele în care se află aceste licee, astfel încât să nu ne trezim că elevi care nu au posibilitatea materială de a veni să studieze la liceele din oraș, vor abandona școala. Nu vreau să vă mint și să vă fac promisiuni deșarte; voi face ceea ce îmi stă în putere, adică voi semnala problemele ridicate de dumneavoastră la Ministerul Educației”, le-a transmis Neagu membrilor delegației.

În replică profesorii au spus că vor să fie lăsați să „moară pe mâna” lor, adică, sunt de acord să se dea lege ca admiterea la liceu să se facă doar cu medii mai mari de 5 și astfel, clasele care nu se vor mai putea ocupa să fie desființate sau transformate în cele de profesională. Ironia face ca desființarea rețelei de școli profesionale, în urmă cu zece ani, să poarte tot semnătura Ecaterinei Andronescu, care a direcționat astfel către licee elevi care nu întruneau condițiile necesare, unii dintre ei devenind apoi studenți în facultățile particulare ale clientelei politice.

Profesorii au părăsit Consiliul Județean spunând că zilele următoare se vor consulta pentru a muta protestul la ușa Ecaterinei Andronescu.

Reamintim că ordinul inițial stabilea tăierea de clase de liceu în funcție de încadrarea în buget, astfel încât Colegiul Hasdeu, ­E­minescu și Pedagogic erau cele afectate. Inițial, la Buzău, s-a cerut reducerea a 15 clase de liceu, iar ulterior s-a negociat tăierea a 11 clase. Astfel, nouă clase din liceele tehnice și tehnologice vor fi transformate din clase de liceu în clase de profesională, și vor fi tăiate două clase, în loc de șase, de la liceele teoretice.

6 Comentarii

  1. Nu mai fiti carcotasi! Doamna ministru a aratat pisica si acum scapa cine poate. A reusit Hasdeul, Eminescu,Frunza pentru ca au sustinere. dar nici noi de la Berca nu ne lasam. Vom continua protestul pana ii vom convinge sa ne lase clasa de liceu. Avem un lider de sindicat bataios, o conducere si un consiliu de administratie care nu renunta si care ameninta cu demisia si neincheirea situatiei scolare. In plus, avem sustinerea domnului primar care nu concepe ca in timpul mandatului domniei sale liceul sa se transforme in scoala profesionala. Avem speranta ca vom reusi.

  2. Felicitari Gelu si Vasile .Aveti perfecta dreptate. La ora actuala , cei care cara mai mult raman in invatamant . Stiu o groaza de exemple care au provomat examene de grad, inspectii la clasa cu sacosa. Acum au ore unde vor muschii lor ca sunt pe bune cu dna senator.

  3. Sa vina DNA senator!!!
    Sa ne ajute si pe noi cum a salvat Ramnicul! Numai dansa poate…. pentru ca poate!
    va rugam DNA senator, veniti si ne salvati!!!!!

  4. cel mai mare rau sindicatele l-au facut invatamintului,,cum s-a pus de-o semireforma cum a inceput dobre sa agite
    pancarte,au n-au elevi,performanta,nu conteaza,sa nu ramina fara membrii de sindicat tov dobre,elevul daca a acumulat ceva,daca-i pregatit pt ceva,mare scofala las’ sa-i facem pe toti cu facultate,daca se poate parlamentari cind Boc a scos cotizatia de pe statul de plata citi membrii mai aveai tov dobre,?cascavalul asta-i deviza sindicatului pe spatele elevului si parintilor

  5. Titulizarizare cu 253! Aulati titulizarea cu 253 si astfel nu mai sunt probleme cu profesorii. De ce sa aveti voi probleme? ANULATI titulizarea cu 253.

  6. Vrem ore dar nu mergem la ele! Vrem 5000 ron salariu dar ne batem joc de copii. Vrem ore dar mergem beti la ele. Vrem licee dar fraudam fonduri pentru ele. Consilii de administratii facute pentru anumiti oameni. Dirigentie data pentru cei ce cotizeaza. Nu predam nimic la ore dar spunem copiilor sa faca pregatire . In cateva licee, profii cheama copii acasa in timpul orelor de la scoala. IN TIMPUL ORELOR. Voi astia care cotizati pentru invatamant sunteti de acord cu asa ceva? Asta este invatamantul romanesc. SI nu, nu este de ajuns salariu de 5000 ron, vrem salariu de merit pentru care facem trafic de influenta. Noi sa luam cu toate ca avem ori adeverinte false de activitati ori nu meritam. Mai bine desfiintati. Si nu, nu doar acum, in fiecare an sa se desfiinteze. 20 de clase in fiecare an. Probabil vor ramane doar pilosii si in final se va desfiinta de tot/

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker