Economic

Vești bune pentru Getica 95

Fostul cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială românească a ieșit din insolvență la aproximativ un an și jumătate, după ce a intrat sub protecție juridică față de creditori. Decizia instanței de închidere a procedurii de insolvență a companiei, după executarea procedurii de reorganizare, nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii realizată prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).

„Dispune închiderea procedurii de insolvenţă a debitoarei. În temeiul art.141 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei dispune reinserţia debitoarei în activitatea comercială. Descarcă pe administratorul judiciar de orice îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedura deschisă prin încheierea de şedinţă din data de 30.06.2022, în dosarul nr.1666/114/2021”, se precizează în decizia Tribunalului Buzău din data de 14 decembrie 2022.

Getica 95 Com a achitat creditorilor datorii totale de aproximativ 180 milioane de lei, pe perioada procedurii.

Cele mai mari sume distribuite au fost cele cuvenite operatorilor de transport și distribuție de energie electrică (cumulat, 66,75 milioane lei), patronului (dividende neridicate de 54,6 milioane lei) și ANAF (48,4 milioane lei).  Intrarea în insolvență a Getica 95 Com în iunie 2021 a marcat practic avanpremiera crizei energetice ulterioare în care a intrat România, alături de întreaga Europă, agravată anul acesta de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În momentul în care a intrat în insolvență, compania condusă de râmniceanul Viorel Tudose era lider pe piața furnizorilor concurențiali de electricitate din România, cu o cotă de 11,27 la sută, care anterior ajunsese și la peste 12 la sută. Potrivit celor mai recente date ale ANRE, la nivelul lunii august 2022, cota de piață a Getica 95 Com a scăzut la sub 3 la sută.

Înainte de a intra în insolvență, Getica 95 Com a fost unul dintre furnizorii cu cele mai atractive oferte de pe piața concurențială. Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București (iluminatul stradal) s-au numărat printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu compania buzoiană.

După primele trei luni ale anului 2021, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU
a OPCOM a fost cel mai mare din ultimii 5 ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piață la prețuri ce depășeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situație cu totul atipică, băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului, obligat să continue să le vândă curent clienților finali la prețuri contractuale fixe, stabilite prin raportare la costuri de achi-ziție dramatic mai mici.

Ce spunea Tudose la declararea insolvenței

Cu sediul în Râmnicu Sărat, Getica 95, controlată integral de Săndel Viorel Tudose, și-a cerut insolvența, iar dosarul a fost înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău.

„Este un moment în viața oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur și simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidități și cerem protecția sta-tului”, a precizat atunci Viorel Tudose. „Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa
unei legislații stimulative, la ca-re, s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 să ceară protecția prin Legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețu-rilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă, ceea ce a dus la o criză în piața de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 de euro/ certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tran-zac-ționează cu peste 50 euro)”,
se preciza atunci  într-un comunicat de presă al companiei.

În pofida insolvenței, Getica 95 Com a terminat anul trecut cu profit net de 34,2 milioane lei, reprezentând mai puțin de jumătate din cel consemnat în 2020, și venituri totale de peste 1,9 miliarde lei, în creștere față de cele de 1,51 miliarde lei din anul anterior.

De altfel, Getica 95 Com este singura companie cu sediul în Buzău care se află în topul companiilor conduse de antreprenori români. Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, Getica 95 Com a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei și o creștere de 26 la sută față de anul 2020. În anul 2021, profitul a fost de 34 milioane de lei, iar numărul de angajați din anul 2021 ajungea la 22, în condițiile în care firma era în reorganizare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker