Administrație

Vadu Paşii: S-a activat un parteneriat strategic pe aducţiunea de gaze

Lucrările pentru amenajarea reţelei pentru aducţiunea gazelor naturale în comuna Vadu Paşii sunt executate în proporţie de 50 la sută

Investiţiile pentru realizarea reţelelor pentru aducţiunea gazelor naturale apar tot mai des pe „agendele de succes” ale primarilor din zonele rurale ale judeţului Buzău. De altfel, un program strategic pentru atragerea cât mai multor astfel de investiţii a fost pus la punct înainte de alegerile din 2020, când guvernarea era asigurată de social-democraţi. La jumătatea anului 2019, în sala Consiliului Judeţean Buzău era organizată o întâlnire a primarilor buzoieni cu actualul premier al României, pe atunci preşedinte la Camera Deputaţilor, deputatul Marcel Ciolacu, care l-a avut drept invitat pe directorul general al Trans Gaz România, Ion Sterian. Cu acea ocazie, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a fost semnat actul de constituire a Asociaţiei „ProGaz” Buzău, cu scopul de a concentra iniţiativele primarilor pe accesarea de finanţări pentru realizarea de aducţiuni ale gazelor naturale. Buzăul a fost printre primele judeţe în care documentaţiile depuse de primari au întrunit punctaje de eligibilitate, în baza cărora au fost trecute pe liste de finanţare, fie prin fonduri europene, fie prin alocări de la bugetul statului.

De la început, comunele Vadu Paşii şi Săgeata au fost angrenate într-un parteneriat strategic, în baza căruia să poată fi accesată o finanţare pentru realizarea reţelelor pentru aducţiunea şi distribuirea gazelor naturale, în cele două unități administrativ-teritoriale. Investiţiile au fost demarate pe teritoriul comunei Vadu Paşii, iar la acest moment, conform spuselor beneficiarului, lucrările sunt executate în proporţie de 50 la sută. Proiectul vizează amenajarea reţelei pentru aducţiunea gazelor naturale în toate satele componente ale comunei Vadu Paşii (Băjani, Focşănei, Gura Câlnăului, Scurteşti, Stănceşti şi localitatea de reşedinţă). La final, reţeaua va măsura peste 65 de kilometri. De altfel, documentaţiile au fost întocmite şi pregătite pentru accesarea unor programe de finanţare chiar înainte de anul 2020, la momentul creării oportunităţilor pentru investiţii de aducţiuni gaze naturale administraţia locală procedând doar la actualizări în ce priveşte numărul maxim al beneficiarilor pe raza comunei Vadu Paşii. Proiectul pentru aducţiunea gazelor în cele două comune a fost accesat  pe programul naţional „Anghel Saligny” şi are o valoare de execuţie, pentru comuna Vadu Paşii, de aproximativ 13 milioane de euro.

În ceea ce priveşte branşarea la reţeaua naţională pentru distribuirea gazelor naturale, Primăria Vadu Paşii are încheiată o înţelegere cu societatea naţională Trans Gaz, care va instala o staţie pentru reglarea şi măsurarea debitului de gaz (SRM) pe un  teren extravilan achiziţionat în zona satului Beilic, de pe raza comunei Săgeata, urmând ca o a doua SRM să fie instalată pe raza comunei Vadu Paşii într-o altă etapă de execuţie. De altfel, beneficiarul apreciază că, în condiţiile în care este menţinut ritmul lucrărilor, în toamnă s-ar putea vorbi despre primii consumatori, la nivel de gospodării.

Acelaşi constructor va executa şi lucrările pentru instalarea şi amenajarea reţelei pentru distribuţia gazelor naturale în comuna vecină Săgeata, având în vedere că cele două UAT-uri sunt angrenate într-un parteneriat strategic pentru dezvoltarea zonei pe domeniul distribuţiei de gaze naturale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker