Economic

Va fi pokerul la Olimpiadă?

Este posibil ca pokerul să nu ne pară un joc solicitant din punct de vedere fizic. Iar dacă stăm să analizăm câteva secunde, chiar nu este. Însă, cu toate acestea, pokerul impune uneori rezistență considerabilă, gândire analitică, atenție constantă, control de sine, energie și capacitate de a menține concentrarea și de a face judecăți rapide și precise de-a lungul unor perioade lungi de timp.

Oricine se așază pentru prima dată la o masă de online poker nu poate fi decât surprins deoarece jocul de poker poate fi lung și extrem de lent uneori. Jocurile pot continua ore întregi iar turneele zile întregi, forțând, astfel jucătorii la cultivarea unei răbdări tenace. O alunecare în judecată din cauza oboselii sau a neatenției poate cântări mult în timpul unui turneu de poker și poate duce chiar la pierderi financiare.

Controlul puternic al corpului și al minții, controlul emoțiilor și al gesturilor, calmul și siguranța sunt unele din cele mai importante obiective pentru jucătorii profesioniști de poker. Disciplina fizică cât și cea mintală trebuie cultivate prin exerciții și antrenament pentru a putea dobândi o coordonare perfectă a corpului cu gândul în timpul meciurilor de poker. Totul trebuie urmărit.

Jucătorii profesioniști de poker sunt focusați pe performanța și pe progresul lor, depășindu-se pe sine, stăpânindu-și instinctele și construindu-și personalitatea. Toți cei prezenți la o masă trebuie să își impună autocontrolul permanent și modelarea comportamentală. Dacă ne lăsăm influențați de factori precum miză ridicată, incertitudinea situației, amenințarea concurenților, vâlva produsă în interiorul nostru ne va îndrepta spre eșec.

Oare datorită factorilor descriși mai sus, pokerul a fost clasificat ca fiind „sport al minții”? Ați auzit bine. În anul 2011, Asociația Internațională Sporturilor Mentale a plasat pokerul alături de alte sporturi precum bridge, șah și badminton.

Oameni influenți din lumea pokerului, precum Nolan Dalla, consideră că ar trebui regândită lista sporturilor prezente la jocurile olimpice. Multe dintre sporturile de pe această listă nu sunt sporturi pe care le practică oamenii în viața de zi cu zi. Sporturile precum înotul sincron, gimnastica ritmică și biatlonul sunt sporturi practicate de foarte puțini oameni în mod normal. În schimb, pokerul este unul dintre cele mai populare jocuri existând între 200 și 300 de milioane de jucători de poker în întreaga lume. Andy Bloch este de părere că pokerul ar trebui introdus în lista probelor existente la olimpiade. El spune că dacă golful este un sport, atunci pokerul este un sport. Crede, în același timp, că ar trebui să se organizeze și o olimpiadă pentru jocurile pe care oamenii nu le numesc sport. Ar fi interesant să vedem pokerul recunoscut astfel, nu?

Există însă și păreri precum ale lui Jeffrey Pollack și Howard Lederer care doresc separarea jocurilor de sporturi. Howard crede că deși pokerul este cel mai popular joc de cărți din lume, acesta nu este un sport. El afirmă că la Jocurile Olimpice au loc doar sporturile iar pokerul își are locul său bine definit in lumea jocurilor fără a mai avea nevoie de prezența la Jocurile Olimpice. Mike Sexton adaugă faptul că niciun sport nu poate atinge culmea folosirii laturii mentale cum o face pokerul dar crede totuși că olimpiada este pentru sporturile fizice, iar pokerul nu se încadrează în această categorie. Românul Daniel Negreanu susține că dacă ar exista o olimpiadă a sporturilor minții, cum ar fi șahul, tablele și așa mai departe, pokerul ar aparține. Însă prea multă lume privește olimpiadele ca fiind pentru sporturi fizice.

În cadrul procesului pentru adăugarea de noi sporturi, schimbările sunt relativ frecvente, sporturile sunt adăugate și eliminate de pe lista evenimentelor olimpice. Golful și rugby-ul au fost recent adăugate pe lista oficială a sporturilor olimpice, care au debutat în Jocurile Olimpice de vară din 2016. Alături de ele, pentru Jocurile Tokyo 2020 ar fi trebuit să se introducă și sporturi precum baseball, softball, karate, skateboarding, alpinism și surfing. Trebuie să recunoaștem că acest anunț recent al GAISF privind cele mai noi șapte sporturi cărora li se acordă statutul de „observator” la Jocurile Olimpice pare a fi un salt uriaș pentru organizațiile sportive aferente dar este doar primul pas pe care un sport trebuie să îl facă în drumul său spre a fi încorporat în „programul” olimpic.

În sfârșit, revenind la poker, trebuie să facem marele anunț că în anul 2017, GAISF (Asociația Globală a Sporturilor Internaționale) a afirmat că pokerul va fi evaluat pentru a fi introdus în Jocurile Olimpice, recunoscându-se astfel faptul că pokerul este un sport. Alături de poker, în sporturile recent recunoscute se numără dodgeball, foosball(fotbal de masă), scandenberg, golful de picior și ridicarea greutăților de tip kettlebell. Putem așadar observa că organizatorii Jocurilor Olimpice încearcă să țină pasul cu vremurile.

Pentru a concluziona, având în vedere dezbaterea în curs de desfășurare cu privire la locul pokerului în sport este inevitabil să nu ne întrebăm dacă acesta nu va fi introdus pe lista sporturilor prezente la Jocurile Olimpice. Majoritatea jucătorilor profesioniști au fost realiști, au considerat că populația păstrează în minte despre Jocurile Olimpice o imagine a sporturilor fizice. Va fi greu pentru populație să accepte pokerul ca mai mult decât un joc mintal însă rămâne să vedem care va fi reacția la proba contrară.

Articole similare