Actualitate

Mai e mult până departe! În ce stadiu este proiectul noului sediu al Judecătoriei Buzău

Mai e mult până departe! Cam așa se poate spune despre construirea unui sediu pentru Judecătoria Buzău. Deși încă din 2019 terenul de 4.000 mp aferent investiției a fost înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și dat în administrarea Tribunalului Buzău, procedurile se mișcă încet.

Anul trecut, la nivelul Ministerului Justiției, a fost avizată, în Consiliul Tehnico-Economic, documentația aferentă investiției, care a și fost preluată de Compania Națională de Investiții  SA. Potrivit site-ului CNI, deocamdată nu există finanțare pentru acest proiect. Construirea noului sediu al Judecătoriei Buzău ar trebui să coste 35 milioane lei.

Judecătoria Buzău func­țio­nează de mai bine de ­cinci ani într-un spațiu închiriat în incinta unui centru comercial din municipiul reședință de județ. Și acolo va rămâne mulți ani de-acum încolo. Statul ar trebui să dea în folosință noul sediu al Judecătoriei Buzău până în 2028; după această dată, terenul cedat de Consiliul Județean Buzău cu respectiva destinație ar urma să revină în dome­niul public al județului dacă obiectivul de investiții nu este finalizat.

În martie 2019, după șase luni de când Consiliul Județean Buzău a refăcut documentele prin care donează Ministerului Justi­ției 4.000 de mp din terenul fostei maternități de pe Bulevardul Gării pentru construirea unui sediu pentru Judecătorie, Guvernul a decis înscrierea imobilului în inventarul centra­lizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Tribunalului Buzău.

Realizarea obiectivului de investiții este cuprinsă în „Programul Național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reșe­dință de județ”, care a fost demarat de Ministerul Justi­ției în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform Memorandumului adoptat în ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2014, mo­dificat prin Memorandumul din 25 mai 2016.

În luna ianuarie 2018, Consiliul Județean Buzău a aprobat darea în administrare a 4.000 metri pătrați Ministerului Justiței pentru construirea unui nou sediu pentru Judecătoria Buzău, dreptul de folosință înce­tând însă după cinci ani, în cazul în care clădirea nu va fi ridicată. Documentul a trebuit refăcut însă în forma cerută de Guvern. Astfel, în ședința din 30 august, consilierii județeni buzoieni au decis trecerea terenului în domeniul public al ­sta­tului și prelungirea termenului de cedare la zece ani.

Consiliul Județean ofe­rise inițial în acest scop aproape 3.000 de metri pătrați din terenul pe care se află fostul Spital Bră­tianu. Ministerul Justiției nu și-a dat însă avizul pentru construirea sediului Judecătoriei pentru că spațiul respectiv este insuficient și nu asigură o cale de acces pentru mași­nile care transportă deținu­ții.

Judecătoria Buzău func­ționează în incinta Galleria Mall din decembrie 2015.

Articole similare

error: Continut protejat!!