Opinii

Vă dorim multă sănătate, dar să v-o permiteți!

Lucian ROMAȘCANU
Senator PSD

Pe vremuri, când năvăleau tătarii (nicio aluzie la vreun ministru), primii sacrificați erau bătrânii, pentru că nu prezentau niciun interes. Erau salvați tinerii sănătoși și bărbații în putere, dar nu de generoși ce erau cotropitorii, ci pentru capacitatea lor de muncă. Astăzi moartea nu mai vine călare, ci din partea unui sistem care, culmea, ar trebui să ne vindece.

De ani buni, sistemul de sănătate din România se află într-o continuă stare de urgență. Cu o pondere a miniștrilor liberali net superioară celorlalte formațiuni politice, Sănătatea nu s-a făcut niciodată bine, incompetența și lipsa de stabilitate aducându-ne în punctul critic în care suntem astăzi.

Mai mult, pandemia ge­ne­rată de coronavirus a schimbat toate datele problemei și ne-a adus în fața unui examen important. Din păcate, oricât de mult ne-am dori să contrazicem această metaforă a comei profunde din sănătate, asistăm zilnic la prăbușirea unui sistem fără de care nu putem trăi.

Pe sistemul „Ai bani, mănânci; n-ai bani, nu ți-e foame”, PNL a raționat sănătatea, încât, așa puțină cum era, nu le-a mai ajuns decât celor care și-au permi­s-o. Mai mult decât atât, cu o meschină satisfacție, Ludovic Orban – acest campion la aruncarea greutății (pe umerii altora) – ne-a spus franc: De vină sunt românii, pentru că se îmbolnăvesc!

PSD are soluții reale pentru însănătoșirea sistemului medical românesc. Și, cum „à la guerre comme à la guerre”, prioritatea imediată din programul nostru de guvernare o reprezintă combaterea pandemiei generate de COVID-19.

Vom asigura acces neîngrădit la testare, creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate, protejarea prioritară și susținerea personalului ­me­dical, recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă.

O altă prioritate strategică este accesul sigur și echitabil la servicii de sănătate pentru toți cetățenii români, fără însă a-i împovăra financiar. Primul pas îl constituie înființarea a 800 de centre comunitare medicale – cheia accesului sigur și rapid al cetățenilor la servicii de sănătate. Avem nevoie de spitale publice la standarde europene, pentru garantarea si­guranței pacienților, de acces neîngrădit la medicamentele esențiale, refacerea structurilor de sănătate publică și a aplicarea de programe și strategii pentru ca România să aibă  comunități sănătoase, comunități educate, comunități sigure.

România este țara multor miracole, dar există limite. Cu sănătatea nu te joci. Și tare mi-e că petrecerea întinsă pe un an a liberalilor s-ar putea încheia cu o mahmureală de zece ori mai lungă. Pe 6 decembrie punem capăt unui sistem suferind și reconectăm România la fluxul medical!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker