marți, 09 martie 2021

Al doilea echipament de plasmafereză în Buzău!

Numărul donărilor de plasmă convalescentă din ultima lună s-a triplat.

„Cu gândul de a fi de folos, am avut săptămâna trecută alți donatori de plasmă!Vorbind cu fiecare, povestind despre experiența prin care au trecut, mă îmbogățesc sufletește cunoscând oameni atât de calzi, atât de buni! Mă bucur să văd răspunsul solidar al comunității în fața acestui virus care ne răpune semenii! Și, vă asi­gur, cei care sunt acum lângă noi, în această luptă, sunt doar oameni de o mare valoare sufletească!”, a transmis directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun.

S-a donat în ultima lună pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19

Conform datelor colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), în perioada 7 octombrie – 6 noiembrie, s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1.587 doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19.

Buzăul, în Top 10 pe lista județelor unde se donează

Buzăul este pe lista celor câtorva județe care au mari creșteri în ceea ce privește numărul de donatori. „Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară!”, este mesajul transmis de Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution.

Anterior, în perioada 26 aprilie – 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.

Echipamente noi

„Ca urmare a soli­citărilor venite din partea centrelor de transfuzie, am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat urmă­toare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament).

De asemenea, alte trei echipamente similare vor fi achiziționate și donate altor trei centre de transfuzie, de un sponsor foarte îndrăgit de public, urmând ca BPHD să sponsorizeze consumabilele necesare”, mai anuță Florin Hozoc.

Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie.

Reprezentantul firmei care asigură gratuit  apa­ratura pentru recoltarea plasmei autoimune a ajuns să solicite ministerului Sănătății suplimentarea personalului atât de puțin din Centrele de Transfuzii. „Este urgentă implicarea Ministerului Să­nătății, care trebuie să asi­gure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie. Nu în ultimul rând, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă cu cât este administrată mai devreme la pacienții cu forme severe de COVID-19”, este semnalul de alarmă pe care îl trage directorul general al Besmax Pharma Distribution, Florin Hozoc

Cum sunt încurajați să doneze plasmă foștii bolnavi de Covid

Unii buzoieni care au donat plasmă autoimună au lansat în mediul virtual o campanie de donare în rândul pacienților vindecați de Covid 19. Astfel, înțelegând cât de vital este gestul lor, unii  dintre donatori fac chiar lobby pentru ca cei care au donat să imortalizeze momentul și să posteze pe rețelele de socializare pentru a-i încuraja și pe alții să depășească trauma generată de Covid și să vină în sprijinul semenilor mai puțin norocoși, pe care virusul i-a afectat foarte puternic și a căror viață depinde de această plasmă autoimună. „UNITI PUTEM SALVA VIE­ȚI! Propun ca toțti cei care au trecut prin acest virus COVID – 19 și au și putut dona PLASMA HIPERIMUNĂ, să lase un comment cu poza lor când au donat, și să dăm mai departe share, să ajungă la cât mai multă lume.

Poate reușim să facem cât mai mulți oameni să înfrunte teama de după Covid -19 și să meargă să doneze! PLASMA POATE SALVA VIEȚI ! MUL­ȚUMIM TUTUROR CE­LOR CARE DISTRI­BUIE, SĂ AJUN­GĂ POS­TAREA LA CÂT MAI MULTĂ LUME!”, scrie Florentin Gaman, unul dintre buzoienii care se află la a treia donare de plasmă autoimună.

Alte mesaje subliniază importanța donării contabilizând-o în vieți salvate: „Donați sânge!!! Un singur gest al nostru, al celor vindecați de Covid, poate salva alte trei vieți.

Nicio funcție, nicio ­pu­tere și nicio poziție socială nu au efect în fața virusului. Solidaritatea însă, da!”

Toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale trebuie susținute și de Ministerul Sănătății.

loading...
error: Content is protected !!