Educație

Profesorii vor sporuri pentru „radiații” emise de computere pe perioada școlii online

  • Asta după ce Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii pentru acordarea de stimulente de risc personalului din învățământ în contextul pandemiei de coronavirus

Sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului încearcă să speculeze fiecare cum poate pandemia de coronavirus și campania electorală, încercând să demonstreze că dreptate este de partea lui.

Liderii cadrelor didactice din Federația Sindicatelor Libere din Învă­țământ (FSLÎ) au trimis ieri o scrisoare deschisă ministrului Educației Monica Anisie prin care îi atrag acesteia atenția că ministerul trebuie să inițieze, cu consultarea sindicatelor din învăță­mânt, modificarea Hotă­rârii de Guvern 34/2018 cu privire la sporurile profesorilor în contextul epidemiologic actual.

Scrisoarea a fost distribuită și către presa buzoiană de către SÎP Buzău, sindicat afiliat FSLÎ, și vorbește despre „radiații” emise de computerele folosite atât de mult în această perioadă de învățământ online.

Scrisoarea sindicatelor vine în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii pentru acordarea unui stimulent de risc perso­nalului din învățământ în contextul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre un proiect de lege, inițiat de PSD și adoptat de Parlament, care prevede că atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic din învățământul de stat preuniversitar și universitar vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților pe 13 octombrie, adică înainte ca toate șco­lile să treacă în scenariul online. Curtea Constituțională a stabilit termen pe 9 decembrie pentru sesizarea guvernului privind sporul acordat profesorilor în timpul pandemiei de COVID-19.

De la substanțe periculoase și dezinfectanți, la radiațiile computerelor

„De foarte multă vreme au fost stabilite drepturi salariale prin diverse acte normative, dar se pare că situația a fost uitată de Ministerul Educației. Ne referim la personalul ­auxiliar și nedidactic și la o mică parte a personalului didactic, respectiv profesorii de chimie și unii de fi­zică. Vorbim de oameni care activează în laborator cu anumite substanțe și de personal de îngrijire care lucrează cu anumite substanțe și dezinfectanți. La Buzău, de exemplu, cei de la DSP au făcut măsurători și au constatat radiații în școli. Când am strâns aceste date și puteam merge în instanță a venit pandemia și, mai nou, s-au reînchis școlile, iar cadrele didactice și elevii sunt acum expuși în funcție de cât de mult lucrează la computer în perioada de școală online”, a declarat pentru OPINIA liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Potrivit scrisorii des­chise către ministru Anisie, FSLÎ atrage atenția: „Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv on-line, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională”.

În baza acestui argument, reprezentanții FSLÎ cer Guvernului stabilirea „cuantumului sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea sarcinilor de serviciu utilizează dispozitive electronice”.

Rămâne de văzut dacă în condițiile date asociațiile de părinți și elevi nu vor considera că și elevii sunt expuși la același nivel de radiații din partea compute­relor ca și profesorii lor, în perioada școlii online.

Vezi AICI adresa către Ministerul Educației

2 Comentarii

  1. Ce spor de radiații! Să li se reducă salariile cu 25%, deoarece trimit doar teme online, iar în restul timpului dorm. Nu le este rușine!

  2. Determinarea nivelurilor de radiatii este un proces complex, cu echipamente speciale, avizate si autorizate in conditii metrologice deosebite si de catre firme specializate pentru astfel de activiati. Procesul este unul de cercetare stiintifica, după modele si norme metodologice bine definite, care dureaza destul de mult timp si cu costuri pe masura. Oricum, eu sunt convins ca in nici-o unitate de invatamant nu s-a efectuat o asemenea masuratoare, iar nivelul de radiatii în spectrul periculos pentru organism emise de telefoane, laptop-uri, computere este unul sub nivelul admis de normele de sanatate, altfel nu pot fi puse pe piata. Extinderea pretentiilor financiare si la copiii de acasa este unul fantasmagoric, clar irealist. Cred ca cel care a promovat legea aceasta trebuia sa se documenteze serios inainte de a se introduce o asemenea aberatie.
    Demersul sindicatului este unul asemanator cu cel facut in luna septembrie, cand cei de la Buzau spuneau negru pe alb ca pentru o saptamana de scoala face-to-face, ar fi necesare nici mai mult nici mai putin decat 86.000 mascute pe saptamana la colegiul B P Hasdeu, da, ati inteles bine, adica peste 17.000 pe zi!!!
    Mai repede eu cred ca astfel de cereri sunt manipulari grosolane de a influenta opinia publica despre cat de ”criminali”, asa cum zicea deunazi liderul PSD, sunt guvernantii nostri de astazi.
    Promovarea de catre media unor astfel de ”informatii” mi se pare ca nu este in regula si cred ca inainte de orice trebuie facute verificari, altfel se difuzeaza ”stiri nevinovate” despre lucruri care ar trebui sa fie serioase.
    De asemenea, cred ca se impune o cerere de informatii de la DSP Buzau prin care sa se solicite raportul privind determinarile de radiatii periculoase in scolile cu program ”rosu”. Daca acestea sunt in zona periculoasa, da, sa se ia masurile specifice pentru eliminarea acestor radiatii, caietele de sarcini sa prevada limite admisibile de radiatii electromagnetice pentru device-urile achizitionate si abia apoi o compensare baneasca, ca ultima masura, dar care nu rezolva problema de sanatate in fapt.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker