Economic

UNSAR: Noi prevederi orientative la Legea RCA

Potrivit unui comunicat transmis de AGERPRES, peste 8 milioane de șoferi din România ar putea beneficia de prevederile unui proiect de Ordonanță de Urgență, care va modifica Legea 132/2017 ce se referă la asigurarea RCA.

Printre noile prevederi se numără și introducerea unui preț de referință orientativ, pentru reparațiile auto. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a declarat că ” 94% dintre șoferii chestionați cred că această prevedere este benefică”.  De asemenea, UNSAR a declarat că „acest preț de referință nu este o coplată, sau o contribuție personală și nu impune plafonarea tarifelor pentru reparațiile auto”.

ASF a retras autorizația de funcționare a companiei CITY Insurance

Peste 3 milioane de români au polițe RCA la CITY Insurance. Această companie este într-o situație grea, creată de faliment și din cauza asta nu mai are dreptul de a vinde polițe RCA. În plus, s-a observat și faptul că tot mai multe service-uri auto refuză să repare mașinile pe polițe încheiate la CITY Insurance.

Acționarii de la CITY Insurance au încercat în luna iulie să-și acopere gaura financiară și pentru asta au emis 783 milioane de acțiuni cu valoarea nominală de 1 leu, acestea valorând 150 milioane de euro.

Vestea bună este că românii au în continuare polițele RCA active semnate la această companie, deoarece acestea sunt asigurate de Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA). Prin urmare, în caz de constatare, asiguratul se va duce direct la Fondul de Garantare; acest lucru este valabil și în demersuri legale în caz de accident.

Pentru constatarea daunei trebuie întocmit un dosar, care se trimite la FDA prin e-mail. Apoi se face constatarea, iar plata ajunge în contul service-ului auto.

Polițele RCA au crescut, deci românii vor plăti mai mult

Șoferii care deja au cumpărat polițe RCA în luna septembrie, probabil au observat că există diferențe de preț. Întrebarea lor este: „De ce este atât de scumpă asigurarea auto?” Experții spun despre costul asigurării auto că depinde de factorii din acest domeniu, dar este influențat și de o serie de informații despre autovehicul și proprietarul acestuia.

Cei care nu au o asigurare auto valabilă, sau au una care expiră în curând, trebuie să se intereseze la diferite societăți de asigurări ce preț trebuie să plătească. Prețul pentru polița RCA depinde de datele personale și ale autoturismului. Prin compararea tarifelor asigurărilor auto, se poate obține un preț mai accesibil.

Șoferii pot cumpăra un RCA ieftin pe acest site, fără confirmarea telefonică a datelor completate. Plata se face prin card, iar polița se trimite online, indiferent de adresa din țară. Livrarea ei este gratuită, iar plata se face doar în 3 minute.

Un furnizor de RCA va analiza datele și va evalua riscul general al unui client. Unii furnizori fac reduceri care atrag mulți oameni.

În prezent, mulți asiguratori plătesc rapid daunele, conform contractului semnat, deci selecția lor se face mai mult în funcție de preț. În general, prețul depinde de mai mulți factori și anume:

  • Capacitatea cilindrică a motorului, puterea acestuia, categoria din care face parte
  • Anul fabricației autovehiculului
  • Masa maximă autorizată
  • Vârsta șoferului
  • Istoric accidente
  • Perioada dorită.

Ori de câte ori trebuie să facă o asigurare RCA, șoferii ar trebui să urmărească cotațiile de la mai mulți furnizori, pentru a compara tarifele și acoperirea RCA. Recomandat este să arunce o privire la un clasament cu cele mai bune companii de asigurări auto și să vadă cel puțin 3-4 furnizori, înainte de a plăti polița de asigurare.

Dacă autovehiculul este înregistrat sau înmatriculat în țara noastră, asigurarea RCA este obligatorie și pentru persoane fizice și juridice. RCA este cel mai important tip de asigurare de transport.

Articole similare