Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Slow Food

Al doilea eveniment „Piața Artizanilor – Slow Food & Gourmet Hub Buzău” va avea loc pe 10 și 11 iunie. Inaugurarea seriei de târguri Slow Food dedicate micilor producători artizanali a reușit să atragă mii de turiști din România și din afară la prima ediție. Piața va cuprinde o expoziție a artizanilor locali de produse alimentare, o expoziție de artă, gourmet street food și va oferi o atmosferă prietenoasă pentru întreaga familie.

Buzoienii sunt așteptați în număr cât mai mare între orele 10.00-17.00, în curtea din spatele fostului Infopoint Turistic / teren lângă Hanul Moara Veche, vis-a-vis de școala din Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioși. Intrarea este liberă.

Evenimentul va cuprinde o gamă variată de producători locali, inclusiv cei specializați în legume, brânzeturi artizanale, carne și mezeluri din producția locală, bere artizanală, vin bio din regiunea viticolă Dealu Mare și alte produse alimentare. Una dintre specialitățile celei de-a doua ediții va fi un show culinar și deschiderea sezonului trufelor în județul Buzău.

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”

Vineri, 9 iunie 2023, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, începând cu ora 19.00, un recital cameral dedicat sărbătoririi personalității lui Dimitrie Cantemir, la 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la trecerea în neființă. Anul CANTEMIR va fi sărbătorit  printr-un eveniment inclus în turneul național de recitaluri camerale organizat cu susținerea Institutului Cultural Român

Recitalul face parte din turneul național CANTEMIR 300, turneu inclus, la rândul său, în ciclul de evenimente ROMANIA UNIVERSALIS – un amplu program cultural consacrat promovării creației camerale românești în țară și peste hotare și pentru ale cărui ediții anterioare, cei doi muzicieni au primit în luna ianuarie a acestui an, Premiul de Excelență din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România în cadrul Galei MUSICRIT. Intrarea este gratuită în limita a 60 de locuri!

Drăgaica

Drăgaica, cel mai vechi târg din România, va avea loc anul acesta în perioada 9 și 25 iunie. Primul week-end al acestui târg aduce la Buzău nume îndrăgite în industria muzicală.

  • Vineri, 9 iunie, Andra va fi cea care va deschide târgul.
  • Sâmbătă, 10 iunie, se anunță o seară pop pe care o va încheia Alina Eremia.
  • Duminică, 11 iunie, buzoienii vor avea parte de o seară rock. Pe scenă va urca și Jean Gavril. Programul artistic va începe în fiecare seară la ora 18.00, transmit organizatorii.

Muzeul Județean

  • Buzoienii pot admira expoziția panotată „Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. Aceasta cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze.
  • Expoziția de bază „Numismatica” a fost deschisă cu prilejul Nopții Muzeelor. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch permit vizitatorilor să descopere într-un mod inedit comorile numismatice deținute de Muzeul Județean.
  • Cea mai mare instituție de cultură din județ găzduiește și expoziția temporară de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Buzoienii sunt invitați să admire proiectul expozițional „Oamenii satelor”, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre.

Articole similare