Actualitate

Un proiect internațional care a pornit de la un caz real: ,,Easy drugs don’t make your life easy”

Joi, 11 aprilie, la Pub Hotel Sport B90, Asociația Hair Redivivus Buzău a organizat evenimentul ,,Easy drugs don’t make your life easy” dedicat modalităților de prevenire și combatere a drogurilor și pentru care Comisia Europeană a alocat aproximativ 22.000 de euro.

Atelierul din data de 11 aprilie a fost ultimul dintr-o serie de evenimente rea­lizate în cadrul proiectului, la care au participat 42 de tineri, cu vârste 17-25 ani, din opt țări: Croația, Cehia, Grecia, Italia, Olanda, Polonia,Spania și România.

,,Ne aflăm în ultima zi a proiectului. Este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul <Erasmus +> și reunește 42 de tineri din opt țări, tematica fiind  prevenirea și combaterea consumului de droguri ușoare în rândul tinerilor. Din județul Buzău participă la acest proiect șapte tineri. Ei au fost selectați dintre voluntarii noștri, tineri activi, care au fost motivați pentru tematică și sunt interesați de soluții pentru a stopa sau atenua,  acest flagel”, a declarat Tolea Poștovei, președintele asociației buzoiene de tineret.

Proiectul are un specific aparte. Pe de o parte pentru că el a plecat de la un eveniment dramatic petrecut în Buzău  în anul 2018, iar pe de altă parte pentru că el implică în activități de prevenire tineri care au avut într-un fel sau altul experiențe legate de droguri. ,,Putem spune că este specific acestui proiect faptul că o parte dintre participanți au avut un trecut de consumatori de droguri ușoare, trăiesc în medii în care prietenii  sau rudele lor au fost consumatori. Am avut cazul în care tatăl unei participante a murit din cauza unei supradoze. Deci, măcar o parte dintre participanți sunt conectați mai mult la această problemă. Toți sunt însă conectați pentru că trebuie să recunoaștem că este destul de răspândit consumul de  etnobotanice și de droguri ușoare, mai ales la festivaluri și la evenimente unde  factorii de decizie pot controla mai puțin în acest sens”, a declarat Tolea Poștovei, preșe­dintele asociației HAIR Redivivus Buzău.

În cadrul evenimentului au avut loc discuții tematice și prezentarea produselor finale, precum filme, afișe, fluturași, toate realizate de participanți în decursul unei  săptămâni de lucru de la Sărata Monteoru.

„În după-amiaza aceasta va fi evaluarea finală a proiectului, dar lucrurile au mers foarte bine. Au fost făcute șapte filme. S-au făcut șase modele de fluturași, cinci modele de afișe, un pliant și se lucrează la finalizarea unei reviste pe tema aceasta. Deci vom avea produse finale de distribuit destul de relevante și trebuie să spun de bună calitate. Într-o primă fază produsele lor se află în format digital și vor ajunge pe Youtube și pe Facebook urmând a fi diseminate pe paginile web ale partenerilor și apoi pe alte rețele sociale care tratează această ­pro­blemă care militează pentru prevenirea consumului de droguri în general”, a mai spus Poștovei.

Ce au spus autorităţile

Poliţia a discutat cu tineri cauzele care conduc la consumul de droguri şi a prezentat pe scurt măsuri preventive care se află la îndemâna fiecăruia pentru a nu deveni consumator de droguri nici măcar ocazional.

„Activitatea de astăzi vrea pe de o parte să promoveze produsele noastre finale, iar pe de altă parte să fie o dezbatere pe acest subiect. Avem invitaţi din cadrul departamentelor de la Poliţie, care sunt responsabile de prevenirea consumului de droguri şi criminalităţii, avem un expert din cadrul Fundaţiei pentru Tineret, care a iniţiat şi a desfăşurat programe de prevenire a consumului de droguri; vor fi şi tineri din Buzău care au avut experienţe similare şi oricând sunt interesaţi să vadă ce se întâmplă în alte proiecte. Vom fi 60-70 de persoane aici care să urmărească ce s-a întâmplat şi să fie martorii discuţiilor”, a precizat Tolea Poștovei.

Activităţile antidrog, împletite cu seri culturale

Pe lângă latura educativă în domeniul prevenirii consumului de droguri, proiectul a avut  vrând-nevrând şi o componentă culturală, ceea ce a contribuit la reuşita lui.,,Avem feed-beack din partea tinerilor. Este foarte bun. În cadrul revistei a fost un grup de tineri care au luat interviuri de la toţi participanţii şi i-au chestionat cu privire la impactul proiectului, cum li s-a schimbat atitudinea faţă de drogurile uşoare. Cred că este unul dintre cele mai reuşite proiecte ale noastre. Înțelegerea diversității culturale este unul dintre scopurile acestor schimburi de tineri. Avem activităţi încă din prima zi despre ce înseamnă stereotipuri, obiceiuri şi tradiţii, avem seri interculturale în care fiecare îşi prezintă ţara, elemente de gastronomie, de muzică, de dans şi barierele dispar foarte rapid, pentru că programul este gândit de aşa natură încât să promoveze diversitatea culturală şi toleranţa”, a mai declarat Tolea Postovei.

Acesta nu este singurul proiect de tineret al asociaţiei buzoiene  în care se dezbate problema drogurilor.

,,Proiecte de tineret avem constant. Pe tema drogurilor am mai avut acum patru ani un proiect care a avut rezultate deosebite. Acest proiect a pornit în urma unor evenimente neplăcute care au avut loc în orașul nostru, mai exact când un tânăr de la Liceul Economic e decedat din cauza consumului de etnobotanice și am zis că trebuie să tragem un semnal de alarmă, mai ales că și partenerii noștri din alte țări se confruntă cu probleme de genul acesta și a fost o nevoie comună de educare a tinerilor în această direcție”, povesteşte preşedintele asociaţiei Hair Redivivus.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker