Economic

Un proiect de digitalizare a turismului buzoian te transformă în propriul ghid

Buzăul reprezintă un județ cu o puternică încărcătură istorică, un județ ce are în componența sa nu doar legende, ci și personaje care au schimbat soarta României. Din acest motiv, Asociația ,,Călător prin România” a debutat cu proiectul de digitalizare a turismului din România chiar la Buzău, mai exact în orașul Nehoiu, în anul 2020.

Împreună cu reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică au fost desco­perite lucruri fascinante despre Buzău. Au fost instalate primele plăcuțe în județ, iar vizitatorii orașu­lui sau curioșii care vor trece prin Nehoiu vor putea intra în contact cu istoria, cultura și legendele locului doar plimbân­du-se pe străduțele orașu­lui.

Imediat ce au terminat de explorat orașul Nehoiu, membrii asociației au cău­tat să pătrundă cât mai mult în ceea ce are județul de oferit. Pentru a extinde proiectul, au fost purtate discuții cu Consiliul Jude­țean, în urma cărora s-a pus buzele unui parteneriat prin care Asociația ,,Călă­tor prin România” va rea­liza documentarea fiecărui element din județ, va monta plăcuțe de informare cu coduri Q.R., toate costurile fiind suportate exclusiv de asociație. Mai mult, în prezent sunt purtate discuții și cu reprezentanții comunei Bozioru pentru a fi extins proiectul și acolo.

Cu ajutorul mai multor tineri pasionați de patrimoniu, al altor asociații și a fotografilor amatori, a fost realizată o platformă pentru fiecare județ din România în care sunt încărcate monumentele istorice și obiectivele turistice împreună cu povestea și legenda lor, pentru a ajuta turiștii să înțeleagă faptul că România este o țară care merită atenția tuturor.

Platforma poate fi accesată AICI

,,Satele fantomă”, transformate în sate de vacanță tradiționale

Totalitatea poveștilor pe care asociația le adaugă cu regularitate sunt tra­duse în cinci limbi (română, engleză, franceză, spaniolă și chineză), astfel încât accesul la informație să fie facil pentru turiști. Concomitent cu această platformă a fost gândit și un sistem de marcare a mo­numentelor istorice și obiectivelor turistice, prin intermediul unor plăcuțe cu cod Q.R. care respectă ­le­gea de marcare, dar care sunt reinterpretate și pot fi scanate de vizitatori cu telefonul sau tableta. Toate aceste plăcuțe sunt legate la platformă și, ori de câte ori un turist scanează codul cu telefonul, este redirecționat către aceasta unde, după ce selectează limba, poate să citească informații relevante despre obiectivul sau monumentul istoric lângă care este amplasată plăcu­ța. Practic, turistul devine astfel propriul său ghid.

Asociația ,,Călător prin România” are în vedere nu doar promovarea obiectivelor și a monumentelor istorice, ci și identificarea ,,satelor fantomă” din județ, reconstrucția și transformarea lor în sate de vacanță tradiționale, de pe urma cărora localitățile să înflorească, turiștii să fie atrași, iar sătenii să găsească surse sustenabile de venituri din turism. Tot în cadrul județului sunt lansate proiecte de ­cer­cetare pentru creionarea rutei pe care Mihai Viteazu a mers în drumul spre Șelimbăr. Au fost identificate până în acest moment cinci locuri din județ.

Asociația ,,Călător prin România” a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a scoate la lumină obiective turistice și monumente istorice din toată România. Elementul central care stă la baza asociației este povestea – acel lucru care poate atrage turiști, care este vandabil, de care nimeni nu știe, pe care toți vor să-l afle și care poate dezvolta comunitățile sărace.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker