Economic

Un obiectiv de la Buzău, pe lista „pierderilor Schengen”

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.

„Costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro, bani parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai MAI în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a afirmat Lucian Bode.

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen este înființat pe infrastructura fostului liceu de poliție „Neagoe Basarab” din Buzău. Aici a fost inaugurat în luna octombrie un pavilion modern, în care se perfecționează specialiștii din MAI, în domenii precum controlul frontierelor sau migraţia, care vor aplica ansamblul de norme și reglementări Schengen. Centrul Multifuncțional de la Buzău este singurul din țară care poate asigura pregătirea teoretică și practică a personalului, pentru accesul și utilizarea sistemului informatic Schengen, în mai multe domenii de activitate.

Ministrul Bode susține că speră că va exista cel puţin fixarea unui calendar la reuniunea de joi a Consiliului European, astfel încât România să devină anul viitor membră a spaţiului Schengen. „Cred într-un deznodământ fericit al reuniunii de astăzi a Consiliului European, astfel încât o recomandare către Consiliul de miniştri să putem să o vedem astăzi, astfel încât în 2023 să fie şi un termen bine definit – în 2023 România să devină ţară membră Schengen”, a explicat Bode.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker