Administrație

De ce au întârziat lucrările la versanții de pe DN 10

În luna octombrie, Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Buzău anunța că va începe mai multe lucrări la versanții străbătuți de DN10, în zona barajului Siriu, date fiind frecventele căderi de pietre ce au loc pe acest tronson. Autoritățile își propuseseră să execute mai multe lucrări de rănguire și montare a plaselor pe versanți, pentru a stăvili căderile de pietre care pun în pericol viețile celor ce tranzitează drumul Buzău-Brașov și care fac ca deplasarea să se desfășoare pe o singură bandă în locurile unde s-au înregistrat cele mai multe incidente de acest fel.

„Frecvent, pe traseul Drumului Național 10, în zona Barajului Siriu, se înregistrează alunecări de teren, pietre și bolovani, din cauza structurii și texturii terenului, a nivelului pânzei freatice, a fenomenului de îngheț-dezgheț, a scurgerii apelor de pe versanți și a fenomenelor meteorologice și hidrologice, efectele acestor alunecări fiind grave, cu afectarea unor suprafețe mari de teren, cu degradarea platformei drumului și creșterea riscului de producere a evenimentelor rutiere.

Tocmai de aceea, DRDP Buzău atrage atenția participanților la trafic să circule cu prudență, respectând semafoarele și indicatoarele rutiere. Este adevărat că priveliștea este una superbă și tentația de a opri pentru a realiza o fotografie este mare, însă nu trebuie să uitați că oprirea și staționarea sunt strict interzise pe tronsoanele de drum pe care au loc alunecări. În perioada următoare, pe DN 10, în zona Barajului Siriu, DRDP Buzău va demara lucrări de rănguire și montare plase pe versant, astfel încât participanții la trafic să circule în condiții de siguranță”, transmitea DRDP, într-un comunicat.

Între timp, lucrările nu au fost demarate, după cum recunoaște prefectul Daniel Țiclea, din cauza unei neînțelegeri dintre firma care se ocupă de lucrări și proiectantul care a realizat studiul de fezabilitate, fiind nevoie ca unele proceduri să fie reluate. Cu toate acestea, prefectul județului speră că treburile se vor rezolva suficient de repede încât lucrările să înceapă din primăvară. Între timp, din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț, este de așteptat ca rocile să continue să se desprindă de pe versanți și în această iarnă, așadar, șoferii trebuie să manifeste prudență când tranzitează drumul național 10.

„Pentru anul 2023, am una din restanțe. Am ajutat cât am putut de mult, dar, din păcate, lucruri care n-au depins de mine, fac astăzi lucrarea de pe DN 10, la Siriu, să nu fie începută nici măcar la nivel de rănguire. La acest moment, când vorbim, suntem în pericol oricând să cadă pietre din nou, pe fondul fenomenului de îngheț-dezgheț, dar acolo a fost o neînțelegere între antreprenorul general și proiectantul care a elaborat studiul de fezabi­litate anterior. A fost nevoie să se reia câteva proceduri. Eu sper ca în primăvara viitoare să văd lucrările începute. Avem și perspectiva unei noi regionale de drumuri la Buzău și atunci o abordare mai aplicată și sunt sigur că așa va fi”, a transmis Daniel Țiclea, într-o emisiune la Campus TV.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker