Administrație

FOTO | Întrecere între Primărie și Consiliul Județean

Competiția proiectelor dintre Primărie și Consiliul Județean continuă, iar cei doi șefi de instituții din Buzău au planuri aproape trase la indigo în ceea ce privește dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale pe care le conduc. Cel mai recent proiect anunțat de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, vizează construirea a nu mai puțin de zece bazine de înot în tot județul, de care să beneficieze toți copiii înscriși la unitățile de învățământ, proiect aflat chiar pe agenda pentru anul viitor.

„Am un proiect personal, pot să spun, pe care mă gândesc să îl implementăm de anul viitor. Este vorba despre construirea în județ a zece bazine de înot, nu pentru agrement, ci pentru copiii care învață în școlile din județ, ca aceștia să poată merge în aceste locuri să își desfășoare orele de sport în tot timpul anului. Nu inventez eu apa caldă, am văzut ceva asemănător în țări mult mai dezvoltate și am discutat acest proiect cu cei din aparatul tehnic al Consiliului Județean și chiar cineva ne-a făcut un proiect pentru un astfel de bazin”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Parteneriat cu primăriile beneficiare?

Sumele necesare ar ajunge la 300.000 de euro pentru construcția propriu-zisă, fără a se lua în calcul racordarea la utilități, iar finanțarea ar veni din partea Consiliului Județean și a primăriilor interesate de acest proiect. „Ar costa undeva la 300.000 de euro construcția propriu-zisă, fără utilitățile la care ar trebui racordat. Nu ar fi o sumă foarte mare. Prin parteneriate între primării și Consiliul Județean ar putea fi făcute. Trebuie însă văzut foarte clar. Să le amplasăm acolo unde sunt copii în școli și ar avea cine să beneficieze de ele. M-am gândit că astfel de zone ar fi orașele mai mici din județ: Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele. Nu am identificat încă sursa de finanțare, dar nu spun că nu ar putea fi făcute cu resurse proprii, însă trebuie foarte bine gândită treaba”, a spus Neagu.

Constantin Toma

În paralel, și Primăria Buzău dorește să construiască un bazin didactic de înot și un aqualand în municipiu, care vor fi finanțate din bugetul local, după cum anunța primarul Toma. „Am mutat Sala Sporturilor de acolo, din zona Ștrandului, am anulat o Hotărâre de Consiliu Local dată pentru predarea acelui teren la Compania Națională de Investiții, pentru că acolo urmează să facem un aqualand care va avea zona acoperită, un bazin didactic de înot, iar pe exterior vor fi mai multe bazine, inclusiv unul cu apă sărată de la Monteoru, de ce nu? Am zis să facem o zonă numai pe apă”, anunța primarul Constantin Toma cu prilejul lansării la Buzău a Săptămânii Europene a Sportului.

Bazele sportive, un alt proiect asemănător

Cele două instituții din Buzău mai au în plan proiecte care seamănă izbitor, lucru care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva este o competiție între primarul Constantin Toma și președintele Petre Emanoil Neagu. În urmă cu câteva luni, președintele Consiliului Județean anunța că are de gând să construiască o bază sportivă pe un teren aflat în proprietatea instituției, în municipiul Buzău. Valoarea investiției ar ajunge la două milioane de euro, bani pe care Consiliul Județean speră să-i obțină din fonduri guvernamentale, europene sau proprii. Președintele Neagu spunea că beneficiile ar fi destul de mari pentru Buzău, iar viitoarea bază sportivă va putea găzdui competiții de toate rangurile, inclusiv de Liga 1.

Petre Emanoil Neagu

„Noi avem un teren în municipiul Buzău, undeva în apropierea fostului abator, în partea de sud-est a municipiului. Există utilități, căi de acces și tot ce avem nevoie. Valoarea ar putea ajunge la două milioane de euro. Va fi bază sportivă județeană unde se vor putea organiza competiții sportive între școli, antrenamente și alte activități pentru toți copiii și tinerii din județ. Terenul de fotbal va avea dimensiunile potrivite, astfel încât să fie omologat de către Federația Română, chiar și pentru competiții de Liga 1. Vor fi amenajate vestiare, locuri de parcare, o tribună cu 1.500-2.000 de locuri. Proiectul este asemănător celor derulate de Compania Națională de Investiții”, spunea Petre Emanoil Neagu, în urmă cu câteva luni.

Până aici, toate bune, doar că Buzăul are deja un stadion de atletism, renovat și amenajat corespunzător, precum și planuri de construire a unei săli a sporturilor, de către Primăria Buzău, modernă și cu o capacitate destul de mare, de 4.000 de locuri, care să găzduiască inclusiv competiții de mare anvergură. Acest lucru a fost sesizat și de consilierul municipal Petrică-Irinel Cîrstea, ales pe listele Uniunii Salvați România, care a comparat planurile celor două instituții buzoiene drept o competiție inutilă, în contextul în care atât municipiul Buzău, cât și județul per total au alte probleme supărătoare la ora actuală, cum ar fi infrastructura slabă sau inexistentă de-a dreptul în unele comunități.

Petrică-Irinel Cîrstea

„Concurența din PSD Buzău ne umple de baze sportive. Consiliul Județean a anunțat o finanțare de două milioane de euro pentru o nouă bază sportivă, o copie a stadionului de atletism renovat de Primăria Buzău din împrumuturi bancare. Nu ar fi fost mai bună o competiție pe infrastructură? Care din atleții PSD finalizează mai multe proiecte de infrastructură: drumuri, poduri, parcări, creșe, spitale etc. Aș fi vrut să văd sportivii PSD Buzău cum colaborează pentru un spital mare și performant, pentru industria locală și proiecte cu adevărat necesare. Să fie primit noul proiect, dar aș fi vrut să văd un studiu din care să reiasă imediata necesitate, că de drumuri județene știm sigur că avem nevoie”, a transmis Petrică Cîrstea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Hop și liberalii!

Firește că aceste similitudini nu puteau să-i scape președintelui Gabriel Avrămescu, liderul organizației județene a Partidului Național Liberal, care a declarat că ideea bazinelor de înot nu este una nouă, ci este enunțată de vreo doi ani de zile de prefectul Daniel Țiclea.

În plus, președintele Avrămescu a mai transmis, în cadrul unei emisiuni la Campus TV, că nu înțelege de ce nu colaborează cele două instituții și acționează ca și când nu ar face parte din același județ, iar proiectele lor nu s-ar răsfrânge asupra aceluiași public.

Gabriel Avrămescu

„Vorbește prefectul Țiclea despre bazine de înot de vreo doi ani de zile. Iată, s-a organizat o mare conferință și nu vom face un bazin de înot, vom face zece! Hai să ne lămurim: avem două zone diferite, adică nu poate să existe o colaborare între Primăria Municipiului și Consiliul Județean? De ce nu-și pun resursele în comun și să facă un bazin olimpic mare la Buzău? Dacă tot au bani, eu sunt curios cum s-a făcut această analiză pe localități, cum au fost selectate localitățile”, a declarat Gabriel Avrămescu.

Articole similare