Economic

Un nou parc eolian la Buzău

Va produce energie cât să lumineze Clujul sau Iașiul

Firma de investiții Low Carbon din Marea Britanie s-a asociat cu un vehicul juridic controlat de fondul de investiții Actis pentru proiectul construirii unui parc eolian cu putere instalată de 450 MW în județul Buzău, care ar urma să fie cel de-al doilea ca mărime din România, după cel de la Fântânele-Cogealac, al australienilor de la Macquarie, conform profit.ro.

Proiectul, denumit Vis Viva, va fi unul dintre cele mai mari parcuri on-shore din Europa și se preconizează că va genera suficientă energie verde pentru alimentarea a 272.000 de locuințe, echivalentul unor orașe precum Cluj-Napoca sau Iași. Prin aceasta, se urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de combustibilii fosili.

„Numele proiectului este Vis Viva și va fi localizat în Buzău. Odată operațional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar și unul dintre cele mai mari parcuri on-shore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuințe, echivalentul unor comunități de dimensiunea Clujului și a Iașului la un loc, la care se adaugă și o capacitate semnificativă pentru rezervă. Această cantitate de energie verde înlocuiește combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an”, au transmis investitorii, citați de profit.ro.

Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul de câmpie și infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește tranziția la energia verde, mai afirmă sursa citată. Partenerul celor de la Low Carbon, firma Rezolv Energy, care a achiziționat recent 51 la sută din proiectul parcului eolian buzoian, înființată recent, este controlată de fondul global de investiții în infrastructură energetică Actis.

„Acesta este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creștere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată și prima investiție în România a companiei. Grupul Low Carbon și-a setat ca obiectiv extinderea în Europa dar și pe alte piețe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacția cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Este așteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023”, se mai spune în comunicat, citat de aceeași sursă.

În 2020, profit.ro relata că firma Low Carbon achiziționase subsidiarele românești ale companiei NERO Renewables, înregistrată în Olanda. Aceasta anunța încă din 2017 că vrea să construiască cu subvenții ale Guvernului de la Haga trei mari parcuri eoliene în România, din care unul în județul Buzău, cu putere instalată cumulată de circa 1 GW, a căror producție să fie calculată, printr-un mecanism european, la ținta de pondere a energiei regenerabile în consum a Olandei, nu a României. În urma tranzacției de atunci, firmele românești NERO Renewables România SA și NERO Adamdel Renewables SA au ajuns sub controlul vehiculelor investiționale Nadia Holding 1 BV, respectiv Nadia Holding 2 BV. Acestea sunt înregistrate juridic în Olanda, însă sunt controlate de Low Carbon Investment Management Ltd.

Până acum, două mari proiecte

Așa cum OPINIA a mai scris, un proiect gata avizat pentru a prinde contur în județul Buzău se anunță a fi cel mai mare din România, având o putere netă aproape dublă față de cel mai mare parc eolian din prezent. Este vorba despre un proiect eolian care a primit avizul tehnic de racordare (ATR) încă din Ajunul Crăciunului 2021. Parcul eolian ar urma să aibă 441 MW și să fie amplasat în județ până la finalul anului 2025, potrivit datelor existente pe site-ul Transelectrica.

Firma First Look Solution S.R.L este beneficiarul acestui proiect, care ar urma să fie racordat la linia de 400 kV Stâlpu-Gura Ialomiței. First Look Solution SRL (care a devenit societate pe acțiuni în 2020) are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică. Cel mai important acționar este o persoană fizică, Emanuel Babici, cu 44 la sută. Babici, un industriaș cunoscut, este, printre altele, administrator și acționar la Uzinsider, un conglomerat care deține mai multe vechi uzine românești, ca Promex sau Comelf. Babici a fost, la începutul anilor ’90, ministru adjunct și secretar de stat în Ministrul Industriei, relatează economica.net. Al doilea acționar este Michaela Gheorghiu, iar cel de-al treilea acționar este societatea Cannyon Creek, care deține 10 la sută.

Drept comparație, cel mai mare parc eolian care funcționează în prezent, la Fântânele Vest, deținut de cehii de la CEZ, are o putere netă de 260 MW. Despre acest mare proiect, care pare a fi o continuare a proiectului NERO din 2018 ce nu s-a mai finalizat, Emanuel Babici a declarat pentru economica.net: „Se merge mai departe. L-am luat (proiectul, n.r.), nu ca să-l vând, ci să mergem mai departe, în colaborare cu fir­mele cu care ne-am asociat, pentru că nu pot eu să dezvolt singur un proiect de 500 de milioane de euro. Proiectul este făcut la detaliu, cu măsurători, cu tot, am lucrat cu Tractebel (companie internațională, cu sediul central în Belgia, care oferă consultanță și inginerie, n.r.), l-am finanțat. Vrem să ne asociem mai departe (cu altă firmă, n.r.), să îl dezvoltăm, să îl ducem la capăt”.

Un al doilea proiect, mai mic, , în valoare de 200 de milioane de euro ar urma să prindă contur la Stâlpu. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul transportatorului național de energie, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este anul 2024. Compania care se va ocupa de acest proiect este Omega Eolian Project, deținută de Florica Aurica Coroiu, soția lui Nicolae Coroiu, fost director general al grupului Electrica. Stadiul proiectului este destul de avansat. Au fost primiți primii bani, iar acum se lucrează, din punct de vedere cadastral, la drumurile de acces, potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Stâlpu, pentru OPINIA.

Low Carbon Investment Management Ltd este specializată în investiții în energie regenerabilă, atât în producție, cât și în stocare, precum și în proiecte de sporire a eficienței energetice a clădirilor. Compania face parte dintr-un grup controlat de către britanicul Mark Dixon, om de afaceri, ecologist și expert în modelare statistică. Printre lucrările sale academice din domeniul statistic se află inclusiv unele legate de pariurile pe meciurile de fotbal.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker