Economic

Un nou parc eolian în județ

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că trei milioane de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu doar în judeţul Arad, între care şi cel mai mare parc fotovoltaic din România, care însumează 1,79 milioane panouri, dar a anunțat și care sunt proiectele pentru eoliene care au primit deja aprobare de mediu.

„Proiectele care vizează folosirea energiei solare sau eoliene, pentru producerea energiei electrice, sunt unele din cele mai importante investiţii aprobate din punct de vedere al protecţiei mediului, în cursul anului 2023, de Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM). Cel mai mare parc fotovoltaic din România, care se va construi în judeţul Arad şi însumează 1.790.000 de panouri, precum şi cele 31 de hectare de teren din judeţul Botoşani, pe care va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine sunt, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, doar o parte din proiectele pentru care s-au emis deja acte de reglementare”, anunţă ANPM.Pe lângă proiectele fotovoltaice din Mehedinți sau Arad – care este cel mai important -, în anul 2023 au fost avizate și multe proiecte eoliene.  Astfel, parcuri eoliene vor fi dezvoltate în Botoşani, Buzău, Caraş Severin şi Iaşi.

Proiectul „Construire turbine eoliene, drumuri de acces, staţie de subtransformare, asigurare utilităţi, organizare şantier”, dezvoltat în judeţul Botoşani de o companie privată a primit acord de mediu de la APM Botoşani, pentru a fi amplasat în extravilanul comunei Mitoc, pe o suprafaţă totală de 318.033 mp. Cele 23 de turbine eoliene vor avea o putere totală de 138 MW.

Şi Buzăul va avea un parc eolian pe un teren proprietate privată a comunei Movila Banului, cu suprafaţa de 235 de hectare. Planurile dezvoltatorului prevăd, potrivit APM Buzău, construirea unei Centrale Electrice Eoliene alcătuită din 10 turbine eoliene cu puterea instalată de aproximativ 66 MW, cu amenajările aferente, spaţii pentru echipamente tehnico-edilitare şi a infrastructurii necesare amplasării şi operării. Întreaga instalaţie va fi racordată la reţeaua publică de energie electrică. Proiectul face parte dintr-un ansamblu de parcuri eoliene proiectate pentru județul Buzău, care compun obiectivul energetic denumit Centrala electrică eoliană 165 MW-Buzău Vest, aprobat de CNTEE Transelectrica SA.

Parcul eolian Sfânta Elena, propus de o companie privată, pentru judeţul Caraş-Severin, în comunele Coronini şi Moldova Nouă, pentru care a fost parcursă procedura de evaluare de mediu de către APM Caraş-Severin, cuprinde 22 de turbine eoliene care pot atinge înălţimea maximă la vârful palei de 200 de metri şi infrastructura asociată. Puterea nominală totală la nivelul parcului este de 142,4 MW, perioada de implementare propusă este de 36 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire, iar valoarea estimată a proiectului este de 120 de milioane de euro.

„Un alt proiect de construire a unui parc eolian se află în procedură de emitere a autorizației de mediu, la APM Iași şi prevede amplasarea şi instalarea a 12 turbine eoliene cu puterea totală de 72 MW, pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa, pe o suprafaţă totală de 253.725 mp. Construcţia va include şi rețele electrice de transport, statie de transformare, amenajare de drumuri existente, precum și construirea de noi drumuri de acces”, a detaliat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Înălţimea maximă aprobată pentru aceste turbine este de 207 metri şi se estimează că centrala va livra în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 148.000 MWh/an.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker