AdministrațieCultură

Ion Băieșu, evocat în cadrul evenimentului „Personalități buzoiene de ieri și de astăzi”

Proiectul „Personalități buzoiene de ieri și de astăzi” al Primăriei Buzău a debutat în acest an la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” cu evocarea personalității lui Ion Băieșu, în prezența fiicei  sale, Daniela, a fiului,  Radu, dar și a altor rude.

Evenimentul a fost deschis de primarul Constantin Toma care s-a adresat  celor prezenți, și în mod special elevilor Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” afla în sală împreună cu cadrele lor didactice. „Este foarte important pentru voi, tânăra generație, să aveți modele”, a spus primarul Constantin Toma. Și, într-adevăr, povestirea fiului lui Ion Băieșu, care a relatat cum dorința de carte l-a salvat pe tatăl său, dincolo de cariera sa impresionantă, poate constitui model de voință pentru oricine. „Ion Băieșu a început foarte greu. Pentru el viața, mai ales în copilărie, a fost o adevărată luptă. Născut la Băiești, un mic sătuc, undeva pe niște dealuri aride, înconjurat de sărăcie și lipsuri de toate felurile, își croiește drum cu greu spre un viitor bun, datorită școlii. Mă adresez mai mult vouă, care sunteți elevi. A ajunge la școală pentru el era mai mult decât o necesitate. Era o ocazie de a supraviețui. Dacă ar fi rămas în sat, nu ar fi ajuns la adolescență”, a relatat Radu acest episod dramatic din viața tatălui său. El continuă cu firul evenimentelor care l-au condus pe tatăl său la liceu, în Buzău. „Printr-un concurs de împrejurări pe care el îl povestește într-o încercare de autobiografie, scapă de această tortură a foamei, a fricii de oile familiei pe care trebuia să le ducă la păscut,  când pleca în fiecare dimineață cu o bucată de pâine și o bucată de brânză la el; dar, atunci citea cărțile împrumutate de la un preot de la un sat vecin. Se duce să dea examen la Liceul Comercial din Buzău, unde este respins la vizita medicală. Doctorul îi spune: <Du-te acasă și mai stai un an, că nu vei rezista, vei muri aici. Du-te și mai îngrașă-te!>. Viitorul scriitor scria amar: <Ca și cum părinții mei așteptau să mă îngrașe>. Urmează un an la fel de chinuitor și abia în al doilea an este primit la liceu”.

În același sens este și mesajul primarului transmis elevilor. „Acest proiect vine să ne sensibilizeze, să ne ajute, să ne întărească identitatea noastră  de buzoieni și de români”, le-a spus primarul elevilor, atenționându-i că pe fiecare scaun a fost așezată în mod intenționat o carte pentru fiecare dintre ei, respectiv o „Scurtă istorie a Buzăului văzută prin personalitățile sale”, care să îi ajute să descopere mai bine personalitățile acestor locuri pe care le pot lua drept modele în viață.

A urmat o scurtă prezentare în care istoricul comandor în rezervă Adrian Marius Nicoară l-a  descris pe Ion Băieşu (nume real Ion Mihalache), de la nașterea sa în satul Băeşti, comuna pe atunci Aldeni, astăzi Cernătești, până la data decesului, pe 21 septembrie 1992, în New Jersey, SUA. Au fost reamintite câteva repere din viața acestuia. Astfel, este prezentat Ion Băieșu, scenarist, prozator, dramaturg şi publicist, născut la 2 ianuarie 1933, în satul Băieşti, comuna Aldeni, judeţul Buzău. A urmat cursurile Liceului Comercial din Buzău (1944-1951), apoi cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti, așa cum se menţionează și în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004).

O parte din viața și activitatea lui Ion Băieșu a fost presărată cu amănunte oferite de fiul său, care este regizor și care i-a călcat pe urme, fiind absolvent de IATC. Aflăm astfel că a fost foarte legat de Buzău. „A fost foarte legat de orașul Buzău și de județul Buzău. Aici (n.r., pe masa din fața sa) este, spre exemplu, o carte de proză scurtă care se cheamă <Omul care vine din Buzău>. Buzăul a fost mereu prezent în opera lui”, a spus Radu Băieșu. Despre tatăl lui a mai spus că nu a făcut concesii și consideră că de aceea opera sa este vie și astăzi. „La Teatrul Național din București piesa <Preșul>, cum este numită și una dintre cărțile de aici, se joacă neîntrerupt de aproape cinci ani”, a mai spus Radu, care i-a îndemnat pe liceeni să citească și să folosească perioada liceului pentru a se descoperi pe ei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker