Politic

Cum a ajuns la beci primarul proxenet de la Gura Teghii

Gheorghe Micleru este unul dintre finii politici ai liderului PNL Buzău, Adrian Mocanu

Primarul comunei Gura Teghii, Gheorghe Micleru, a fost arestat vinerea trecută de o instanță a Judecătoriei Pătârlagele. El a fost reţinut, joia trecută, împreună cu alte persoane, într-un dosar în care sunt vizate mai multe infracţiuni între care fals intelectual şi delapidare. Micleru, care este acuzat că a cumpărat cu bani publici o centrală termică pe care ar fi instalat-o la pensiunea pe care o deţine, mai are o condamnare într-un dosar de proxenetism. Reţinerea a avut loc în urma unor percheziţii care s-au desfăşurat joi atât la sediul Primăriei, cât şi la locuinţa primarului şi la o pensiune pe care o deţine.

Conform unor surse apropiate anchetei, primarul din Gura Teghii ar fi folosit la muncă în interes personal mai mulţi angajaţi din Primărie, o altă faptă pentru care ar fi cercetat fiind legată de achiziţionarea unei centrale termice din bani publici pe care ar fi instalat-o la pensiunea pe care o deţine. Atât Micleru, cât şi alţi suspecţi au fost reţinuţi joi seară pentru 24 de ore, iar vineri primarul a fost adus în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Judecătoria Pătârlagele cu propunere de arestare preventivă, propunere însușită de instanță.

Gheorghe Micleru a fost ales primar al comunei Gura Teghii în anul 2020 din partea Partidului Mișcarea Populară, fiind unul dintre cei cinci primari ai formaţiunii condusă la acea vreme de fostul deputat traseist Adrian Mocanu, actualul preşedinte al PNL Buzău.

 Micleru este cercetat acum pentru comiterea infracțiunilor de delapidare în formă continuată, complicitate la furt calificat, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, primarul şi-ar fi însuşit mai multe bunuri aparţinând unor instituţii publice, printre care şi două leagăne din lemn şi cinci uşi din termopan pe care ulterior le-ar fi utilizat la o pensiune pe care o deţinea.

„La data de 25.01.2024 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G., primar al UAT Gura Teghii Judeţul Buzău pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, complicitate la furt calificat, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În sarcina acestuia s-a reţinut că în calitate de primar al UAT Gura Teghii cu atribuţii în administrarea bunurilor primăriei a săvârşit următoarele fapte de natură infracţională: și-a însușit două leagăne aparținând primăriei pe care le-a folosit în cadrul pensiunii pe care o are pe raza comunei; a facilitat accesul tatălui său într-o grădiniţă din subordinea primăriei de unde acesta a sustras 5 uşi din termopan ce au fost folosite în cadrul aceleiaşi pensiuni; a încredinţat unui număr de două persoane cunoscute autoturismul primăriei pe care acestea l-au folosit în interes personal pe o perioadă de 2 ani; a menţinut ca poliţist local o persoană deşi aceasta trebuia eliberată din funcţie, persoană pe care au folosit-o pentru rezolvarea unor probleme personale ale primarului cu încălcarea dispoziţiilor legale. Prin încălcarea dispoziţiilor legale privind incompatibilităţile, a desfăşurat acte de comerţ, respectiv a administrat în fapt o societate comercială (pensiunea pe care o deţine pe raza comunei)”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău într-un comunicat de presă.

Condamnat pentru proxenetism

Primarul Gheorghe Micleru nu este pentru prima dată în faţa anchetatorilor. El a mai fost condamnat în trecut într-un dosar de proxenetism.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Gheorghe Leonte – pentru săvârșirea a două infracțiuni de proxenetism – și Gheorghe Micleru, pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. Conform actului de trimitere în judecată, s-a reținut în sarcina inculpatului Gheorghe Leonte că a ajutat două fete să practice prostituția, racolând diverși bărbați dispuși la întreținerea de raporturi sexuale contra unor sume de bani, negociind cu potențialii clienți contravaloarea prestațiilor sexuale ale acesteia și, în același timp, beneficiind de o parte din sumele de bani obținute ca urmare a practicării prostituției; de asemenea, acesta a condus un autoturism pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

Conform aceluiași rechizitoriu, s-a reținut în sarcina lui Gheorghe Micleru că în cursul lunii aprilie 2009 a înlesnit prin acte materiale repetate practicarea prostituției în folosul său de către o minoră.

Judecătoria Pătârlagele l-a condamnat pe Micleru la 3 ani închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei pe o durată de 5 ani, și pe Leonte la 10 ani cu executare. La apel, Tribunalul Buzău a respins ca nefondat apelul formulat de Micleru.

În perioada 2016-2020, Gheorghe Micleru a ocupat funcția de consilier local la Gura Teghii din partea tuturor partidelor pe la care s-a perindat Adrian Mocanu. De asemenea, Micleru a fost angajat și în Ministerul Culturii, unde a ocupat funcția de consilier al secretarului de stat Timotei Oprea, un alt apropiat al actualului președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, migratorul politic Adrian Mocanu.

 

Articole similare