Economic

Un nou ajutor pentru fermierii buzoieni

Începând de anul acesta, pe lângă crescătorii de păsări și porci, cei care cresc vaci de lapte și taurine vor primi o subvenție de 100 de euro. Această măsură se va aplica până în anul 2027 și se referă la toți fermierii, indiferent de numărul vitelor pe care le au.

Crescătorii de vaci de lapte din România primeau până anul acesta un ajutor acordat în condiții destul de restrictive: era necesar un număr de minim 5 bovine și un maxim de 250. La propunerea ministrului român al Agriculturii, Comisia Europeană a acceptat să acorde o subvenție de bunăstare pentru vacile de lapte și taurine. Dacă APIA deconta în cazul sprijinului cuplat 330 de euro, de acum orice crescător va primi în plus 100 de euro pentru fiecare animal. Subvenția este un balon de oxigen pentru fermierii confruntați cu scumpiri în lanț.

În județul Buzău, până acum au beneficiat de sprijinul cuplat în zootehnie peste o mie de crescători de vaci de lapte. Subvenția are rolul de a-i încuraja pe fermieri să îmbunătățească condițiile de creștere și exploatare a vacilor de lapte. Ameliorarea climatului de viață va duce la o reducere a bolilor și la o creștere a randamentului de procesare a laptelui.

Noua subvenție ar ajuta mult fermierii după un an agricol marcat de secetă, dar și de scumpirea accentuată a furajelor generată de creșterea prețului la utilități și carburanți. Fermierii sunt mulțumiți de această sumă, având în vedere că până acum au fost acordate sume mai mici. „Noi ne-am văzut nevoiți să intervenim cu formă de sprijin în plus pe bunăstare, în așa fel încât această activitate să se păstreze în România și să se dezvolte, iar efectivele să nu scadă”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Deocamdată nu se știu condițiile exacte pe care trebuie să le îndeplinească fermierii, însă Ministerul Agriculturii lucrează la elaborarea acestora și urmează să le facă publice în perioada următoare. Ce se știe până acum este că fermierii trebuie să evite mulsul traumatic, trebuie să aibă în vedere sănătatea ongloanelor și îmbunătățirea zonei de odihnă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker