Economic

Trucuri care vor spori durata de viață a purificatorului tău

Îți dorești o calitate a aerului cât mai bună în interiorul casei tale? Soluția este utilizarea zilnică a unui purificator de aer echipat cu filtre performante. Astfel, vei putea elimina o varietate de poluanți – de la praf și alergeni la mirosuri neplăcute, gaze nocive și virusuri. Spre exemplu, un filtru HEPA poate asigura îndepărtarea a 99.97% din particulele problematice cu o dimensiune de 0.3 microni sau mai mare. Efectul asupra sănătății este vizibil, un purificator de aer putând contribui la dispariția simptomelor asociate cu o calitate scăzută a aerului: dureri de cap, oboseală și iritația ochilor, nasului și gâtului. [1]

Dacă vrei să te bucuri de aceste beneficii pentru un timp cât mai îndelungat, este important să asiguri mentenanță periodică și adecvată. Iată câteva trucuri de care ar trebui să ții cont atunci când dorești să extinzi durata de viață a purificatorului tău de aer. 

Înlocuiește filtrele la timp

Pentru ca aparatul de purificare a aerului pe care îl deții să funcționeze optim pe termen lung este important să asiguri înlocuirea filtrelor la intervale regulate. Cel mai adesea, modelele disponibile utilizează filtre HEPA și de carbon. Cele HEPA sunt alcătuite din fibre multiple și foarte subțiri care pot capta și poluanți de mici dimensiuni. Pentru eliminarea chimicalelor și a mirosurilor neplăcute, sunt recomandate filtrele de carbon. 

Deși ambele tipuri sunt eficiente, durata lor de viață este limitată. Prin urmare, pentru a te asigura că beneficiezi de o filtrare corespunzătoare a aerului permanent, este important să le înlocuiești după perioada indicată de producătorul purificatorului de aer ales. Din fericire, unele modele moderne dispun de filtre HEPA electrostatice performante care pot fi schimbate la un interval de 10 ani. Acestea sunt și deosebit de silențioase. 

Curăță pre-filtrul periodic 

Unele modele de purificatoare de aer sunt prevăzute inclusiv cu un pre-filtru care are rolul de a capta particulele mai mari precum praful sau părul de animale înainte ca acestea să ajungă la filtrul principal. În cele mai multe cazuri, aceste pre-filtre pot fi spălate pentru a îndepărta impuritățile și a asigura trecerea unui flux de aer corespunzător prin purificator. 

Poți determina cât de frecvent este necesară această curățare prin examinarea stării pre-filtrului după o lună de funcționare. Dacă depunerea de particule este vizibilă, ar trebui să îl igienizezi lunar. În caz contrar, poți avea grijă de acest aspect la fiecare trei luni. 

Diminuează cantitatea de poluanți 

Orice purificator de aer va fi mai solicitat atunci când nivelul de poluare al aerului este ridicat. Prin urmarea, poți spori durata de viață a aparatului ales prin limitarea surselor de poluanți. Este important să asiguri aerisirea zilnică a încăperilor, să ștergi praful periodic și să aspiri covoarele cu o frecvență adecvată, mai ales atunci când împarți spațiul de locuit cu animale de companie. 

Evită acumularea prafului pe purificator

Dacă vrei să beneficiezi de o funcționare fără probleme pe termen lung, este important să eviți și acumularea prafului pe purificatorul de aer utilizat. După deconectarea aparatului de la priză, aspiră sau șterge cu o lavetă din microfibră grilajele și panourile exterioare. Nu neglija nici instrucțiunile de curățare specificate de producătorul purificatorului dacă acestea există. 

Poziționează corect purificatorul

Pentru a spori durata de viață a purificatorului achiziționat este important ca acesta să fie utilizat în spații ale căror ferestre și uși au fost închise în prealabil. Spre exemplu, dacă un astfel de aparat este folosit în sezonul polenului cu o fereastră deschisă, cantitatea ridicată de polen pe care o va capta va conduce la blocarea filtrului în scurt timp. Totodată, pentru ca aerul să circule eficient de fiecare dată este important ca toate laturile sale să se afle la o distanță adecvată de pereții spațiului în care este utilizat. 

Purificatorul tău de aer va fi gata să asigure o calitate superioară a aerului interior pe care îl respiri pe termen lung dacă ai în vedere schimbarea periodică a filtrelor și o poziție adecvată. Totodată, este bine să combini filtrarea pe care o poate realiza cu măsuri de limitare a nivelului de poluare înregistrat în locuința ta. 

Bibliografie:

  1. Mudge, Lou. “Six Benefits of an Air Purifier.” Livescience.com, Live Science, June 2022, www.livescience.com/six-benefits-of-an-air-purifier. Accesat la 27 Dec. 2022.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker