Actualitate

Un dosar celebru, blocat în camera preliminară de trei ani

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare trimise în instanță de DIICOT în ultimii ani, cel în care este vizat afaceristul buzoian Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, s-a întors la Curtea de Apel Ploiești. Un alt judecător va decide dacă dosarul poate merge în faza de fond după ce magistratul care a fost desemnat aleatoriu să soluțio­neze cauza în camera preliminară s-a retras motivând incompatibilitatea. Orice soluție va fi dată, ea va fi atacată de părți, astfel că în scurt timp dosarul ar putea ajunge din nou la Înalta Curte de Casație și Justiție. În luna aprilie se fac trei ani de când cauza este pasată între cele două instanțe, dar și de la Curtea de Apel Ploiești la DIICOT Buzău care a trimis dosarul în instanță.

Cauza în care afaceristul Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, este trimis în judecată împreună cu alți 11 inculpați, printre care un fost judecător, un executor judecătoresc și patru polițiști, pentru comiterea infractiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, ­eva­ziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidențele contabile, ultraj, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită, a stat jumătate de an la Instanța Supremă, după ce jude­cătorii din Prahova au decis, în luna februarie 2019, să trimită din nou dosarul la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului. Aceasta după ce, cu trei luni înainte, au fost excluse din mate­rialul probator interceptările și înregistrările comunicațiilor în mediu ambiental. Decizia de restituire a cauzei la DIICOT a fost contestată atât de inculpați, dar și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, iar judecătorii ÎCCJ au decis, în septembrie, să desființeze două încheieri și să trimită cauza judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Ploiești, pentru rejudecare. Este a doua oară când dosarul este întors în ­ca­mera preliminară, iar o decizie în acest sens amână momentul în care dosarul va ajunge la judecata pe fond.

Judecători de la Curtea de Apel Ploiești au constatat, în martie 2019, că neregularitățile actului de sesizare a instanței în dosar nu au fost remediate de procurorii DIICOT conform dispoziției din noiembrie 2018 ceea ce atrage imposibilitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății, se arată în încheierea de cameră preliminară. Dosarul a fost trimis în instanță în 27 aprilie 2017, iar de atunci s-a plimbat între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Judecătorii au decis, tot în camera preliminară, să excludă toate probele rezultate din supravegherea tehnică. În cazul lui Dorin Marinescu ancheta va fi dificilă și pentru că, între timp, a apărut o decizie a CCR care stabilește că rapoartele de inspecție fiscală nu constituie probe în procesul penal.

Constituirea unui grup infracțional organizat, eva­ziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită – acestea sunt acuzațiile cu care procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată 13 persoane, între care omul de afaceri Dorin Marinescu zis Piticu, fostul judecător de la Tribunalul Buzău Gabriel Stănescu, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR, și un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, Vartan Roșioru, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârșitul anului 2016.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker