Politic

Cum vrea să tranșeze Ciolacu disputa alocații vs. pensii speciale

Cu legea privind dublarea alocațiilor pentru copii promulgată de președintele Iohannis, Guvernul vrea să amâne intrarea în vigoare până în a doua jumătate a anului. Decizia ar urma să fie luată în următoarea ședință de Guvern, potrivit unor surse politice citate de HotNews.

De altfel, premierul Ludovic Orban a anunțat acest lucru vineri, după întâlnirea de la Cotroceni cu șeful statului: „Poziția președintelui este firească, a spus că intenția domniei-sale este de a promulga le­gea. Sigur, noi suntem puși într-o situație în care, și dacă am vrea, nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil soluția pe care o vom alege este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici știți foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, declara Orban.

Guvernul are termen pentru a interveni de doar trei zile de la publicarea legii promulgate în Monitorul Oficial, iar soluția prorogării se poate formaliza doar prin adoptarea unei ordonanțe de urgență.

Sesiune parlamentară extraordinară    

De partea cealaltă, preșe­dintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte interimar al Partidului Social Democrat, a anunțat, marți, că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în contextul în care Partidul Național Liberal a afirmat că nu pot fi dublate alocațiile de stat din cauza impactului bugetar al acestor pensii: „Am să solicit colegilor mei, deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de începerea Comitetului Executiv al PSD. Liderul social-democrat a anunțat încă de joi că partidul pe care îl conduce va vota ­eli­minarea pensiilor speciale, cu ­exce­pția celor de serviciu ale ­mi­litarilor. Aceasta în contextul în care deputatul PNL Florin Roman le-a transmis săptămâna trecută social-democraților că trebuie să aleagă între păstrarea pensiilor speciale sau dublarea alocațiilor de stat, deoarece nu există bani la buget pentru ambele demersuri. Totodată, li­be­ralul solicita convocarea unei sesiuni extraordinare: „În calitate de lider al deputaților PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare, în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocațiilor majorate, în urma votului de la sfârșitul lunii decembrie, din Parlament”, susținea Florin Roman.

În același context, al discuțiilor alocații vs. pensii speciale, Ciolacu i-a acuzat din nou pe liberali, printr-o postare pe Facebook, de incapacitate de a guverna: ,,Am propus colegilor din PSD convocarea sesiunii extraordinare pentru eliminarea pensiilor speciale. PNL și-a demonstrat incapacitatea și în privința guvernării, și a res­pectării promisiunilor. Știu doar să mintă! Noi ne asumăm ­eli­minarea pensiilor speciale și o vom face! Să vedem dacă liberalii se vor întoarce din vacanță sau vor da iar vina pe alții”.

Susținere din partea USR

Uniunea Salvați România a anunțat, marți, că susține orice demers politic care va avea ca finalitate eliminarea pensiilor speciale. Anunțul vine după ce ­li­derul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului, cu odinea de zi eliminarea pensiilor speciale: ,,Fie că va fi vorba de adoptarea unui proiect de lege în sesiune extraordinară, cum susține acum PSD că dorește, fie că va fi vorba de angajarea răspunderii Guvernului PNL, pensiile speciale trebuie eliminate, deoarece reprezintă o nedreptate, o inechitate și o sfidare la adresa milioanelor de pensionari care primesc pensii pe principiul contributivității”, a transmis, marți, USR.

Reprezentanții acestei formațiuni politice mai afirmă că, de peste doi ani, au depus ,,toate eforturile în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale, dovadă stând și cele două proiecte de lege depuse în septembrie 2017, respectiv octombrie 2017 (…) Primul vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea prevede ­eli­minarea a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor”.

La finele anului 2019, ­exi­stau 9.359 de beneficiari civili de pensii speciale, cu 175 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Casei Naționale de Pensii Publice.
• Dintre ei, 3.878 sunt foști magistrați. Aici se înre­gistrează cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferența din bugetul asi­gurărilor sociale de stat;
• 840 sunt foști membri ai Corpului diplomatic și consular al României. Pensia medie este de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportați de la bugetul de stat;
• 792 sunt beneficiari ai Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat);
• 1.440 de pensionari sunt beneficiari ai Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România. În cazul lor, pensia medie se ridică la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportați din bugetul de stat;
• Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat;
• De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportați din bugetul de stat;
• Alți peste 170.000 de beneficiari de pensii speciale sunt foști militari, polițiști și angajați din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, relatează B1 TV.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker