Politic

Un diplomat râmnicean și un fost deputat de import, numiți consuli generali la Bari și Salonic

Guvernul a adoptat, pe 10 august, 19 hotărâri privind numiri în funcţia de consul general, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Printre propuneri sunt și nume cunoscute din zona politică. „La stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de consul general au fost avute în vedere criterii specifice acestor posturi, pentru a asigura reprezentarea României în afara graniţelor ţării la un standard adecvat. Analizarea candidaturilor a fost efectuată şi prin raportare la obiectivele propuse de către candidaţi în proiectul de mandat şi la modul în care aceştia s-au prezentat în cadrul interviului, care au reprezentat una dintre etapele procedurii de numire a consulilor generali ai României”, precizează MAE. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, a fost vorba despre o primă serie de numiri în funcţia de consul general al României, procedura urmând să continue până la ocuparea şi a celorlalte posturi vacante sau vacantabile.

Cine este Carmen-Ileana Mihălcescu

Carmen-Ileana Mihălcescu

Printre cele 19 propuneri se regăsește și Carmen-Ileana Mihălcescu, pentru Consulatul General al României la Salonic. Carmen-Ileana Mihălcescu, fostă Moldovan, a fost una dintre pupilele fostului președinte al Partidului Social Democrat Liviu Dargnea, care a promovat-o vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Mai mult, în vara anului 2018, Liviu Dragnea i-a delegat atribuţii­le de şef al Camerei Deputaţilor exact în ziua în care opoziţia a cerut o sesiune extraordinară pentru o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne şi înfiinţarea unei comisii de anchetă privind represiunea violentă de la mitingul Diasporei din 10 august. Carmen Mihălcescu a anunţat că solicitarea opoziţiei pentru organizarea unei sesiuni extraordinare nu a fost aprobată de Biroul permanent, controlat de PSD-ALDE, din cauza unor presupuse probleme tehnice.

Carmen-Ileana Moldovan a fost deputat de import la Buzău, aleasă pe listele PSD-PUR în legislatura 2008-2012. Ea este acum soţia lui Horia Mihălcescu, fost consilier de ima­gine al lui Liviu Dragnea, în trecut acesta lucrând şi pentru Elena Udrea sau Sorin Ovidiu Vântu. Ca parlamentar de Buzău, Carmen Ileana Mihălcescu (Moldovan) s-a făcut remarcată doar prin demisia din Partidul Social Democrat şi migrarea către UNPR alături de deputatul Adrian Mocanu, în semn de protest faţă de refuzul conducerii centrale de a-l demite din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene pe fostul senator Ion Vasile, contestat de o facţiune din PSD Buzău, condusă de fostul primar Constantin Boşcodeală.

Cine este Ioana Gheorghiaş

Ioana Gheorghiaș

Numirile au continuat și vinerea trecută, când MAE a anunţat că s-au efectuat alte 15 noi numiri în funcţia de consul general şi şef de oficiu consular. Printre cei 15 se regăsește râmniceanca Ioana Gheorghiaş, care va activa la Consulatul General al României la Bari.

Ioana Gheorghiaş, fiica râmniceanului Mugurel ­Ghe­orghiaş, fost acţionar, în acte, al Tel Drum – coleg de facultate şi de trupă rock al liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea -, a fost numită, la jumătatea anului 2018, consul general al României la Torino. Gheorghiaş era angajată în MAE de câţiva ani şi, în ultima vreme, fusese consilierul secretarului de stat George Ciamba. Acesta era considerat a fi, de facto, ministrul de Externe al lui Liviu Dragnea şi cel care, de fapt, ar fi făcut jocurile în centralele Ministerului Aface­rilor Externe de la Bucureşti.

Tatăl Ioanei Gheorghiaş a fost unul dintre acţionarii Tel Drum SA. O anchetă a Riseproject.ro a scos la iveală că Mugurel Gheorghiaş a înfiinţat în Brazilia o firmă, M&J Investimentos Turísticos, pentru investiţii în hoteluri, restaurante şi alte imobiliare, încă din 2010. Timp de un an, Gheorghiaş a introdus de cel puţin şase ori în Brazilia importante sume de bani descrise drept „investiţii directe din România”.

La fel de discretă ca şi tatăl său, râmniceanca Ioana Gheorghiaş lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din anul 2015, devenind membru al Corpului Diplomatic. Înainte de a penetra această lume, ea a fost subalterna lui Emil Boc, Traian Băsescu, Victor Ponta şi Dacian Cioloş, conform cotidianului „România Liberă”.

Cariera Ioanei Gheorghiaş în administraţia publică începe în 2011. În şase ani, ea a fost angajată a Palatului Cotroceni, pe vremea când preşedinte era Traian Băsescu, dar a ocupat şi funcţii publice şi în guvernările Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta şi Dacian Cioloş. În ciuda perioadelor lu­ngi în care a lucrat la stat, fiica acţionarului râmnicean al Tel Drum – firma de casă a lui Liviu Dragnea cât acesta a condus Prefectura şi Consiliul Judeţean Teleorman – a reuşit să se ţină departe de ochiul indiscret al presei. Până când „Rise Project” a publicat primul episod al anchetei „Dragnea, fortăreaţa din Brazilia”, în care apar informaţii detaliate despre afacerile acestuia cu Mugurel Gheorghiaş. La scurt timp, fiica sa, Ioana, şi-a sters pagina de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker