Actualitate

Cum au încercat niște șmecheri să transforme elevi în șomeri pentru a încasa fonduri europene

Mai multe companii și organizații non-guvernamentale (ONG) din Buzău ar fi încercat să înscrie elevi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), prezentându-i drept tineri șomeri, ca să își atingă indicatorii în diverse proiecte cu fonduri europene și să nu-și piardă finanțarea, potrivit „Agerpres”. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a înregistrat trei tentative ale unor elevi de a se înscrie în baza de date a instituției ca șomeri pentru a putea lua parte ulterior la cursuri de calificare plătite, organizate de ONG-uri care desfășoară activități în cadrul proiectului european de activare și mobilitate a tinerilor NEETs.

Unele ONG-uri fac orice să-ți atingă targetul de candidați

Potrivit AJOFM, tinerii NEETs sunt persoane care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de pregătire profesională sau de învățământ și nici nu lucrează. Prin intermediul fondurilor europene, ONG-uri specializate organizează cursuri de calificare, mediere, consiliere și ajută la plasarea tinerilor pe piața muncii. Cu toate că există un număr mare de societăți care activează în acest sector, numărul de tineri care ar putea face obiectul formării profesionale este net inferior. Drept urmare, au existat cazuri în care s-a încercat recrutarea unor elevi și transformarea lor în șomeri pentru a putea lua parte la cursurile respective.

„Au existat trei tentative de acest gen, acești copii fiind aduși de către aceste entități private, ONG-uri sau SRL-uri care au accesat programe cu finanțare nerambursabilă pentru a sprijini integrarea pe piața forței de muncă a tinerilor NEETs, adică persoane fără studii, care nu au un loc de muncă și care nu urmează o formă de învățământ. Acei elevi erau de la școala profesională și liceu.

În contextul indicatorilor care, din nefericire, au fost propuși și a numărului de entități care acționează în județul Buzău și care este foarte mare, nevoia reală am apreciat-o noi la 11.000 de tineri. Este imposibil să găsești un asemenea număr de tineri dintr-o dată, este clar că o parte dintre ei nu își vor realiza indicatorii. Atunci este o adevărată bătălie pentru a recruta asemenea tineri și aduc orice pe piața forței de muncă, chiar dacă sunt elevi, doar pentru a realiza indicatorii. Acești tineri NEETs sunt imposibil de găsit pentru că toată promoția anului curent înseamnă 3.400 de tineri. Atunci, în disperare de cauză, iau acești tineri care urmează o formă de învățământ, îi aduc la AJOFM și încearcă să îi înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri. Tinerii respectivi semnează orice, inclusiv o declarație că nu sunt elevi și pe urmă îi iau și încearcă să îi cuprindă într-o formă de pregătire profesională care este și plătită, între 1.500 – 3.000 de lei.

Proiectul este extraordinar pentru că acel tânăr se și autoîntreține pe perioada formării profesionale, dacă ar fi eligibil. Ei neavând de unde să aducă tineri, apelează la orice pentru că prima condiție de a accesa fondurile este ca tinerii să fie înregistrați ca șomeri. Atunci au existat aceste distorsiuni, să nu spun încercări de a aduce tineri care urmau o formă de învățământ”, a declarat, pentru „Agerpres”, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Au existat controale încrucișate între bazele de date ale AJOFM și cele ale Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) pentru depistarea cazurilor, așa că puținele situații care au trezit suspiciuni nu au ajuns la forme mai grave. „Prin încrucișarea bazelor de date aproape zilnice cu IŞJ, imediat depistăm. Am stopat din fașă acest fenomen, avem o colaborare zilnică cu IŞJ și orice fel de CNP care ni se pare suspect este verificat pentru a nu mai exista astfel de cazuri”, a mai precizat Ionel Tociu.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker