Opinii

Un coșmar

Europa se pregătește să întâmpine valul cinci al pandemiei de Covid instituind noi restricții ­sa­nitare, de la lockdown total până la extinderea certificatului verde în varii domenii de activitate. În România, care nu a apucat încă să-și tragă sufletul și să numere morții de după valul al patrulea, ne relaxăm.

Ce puteam oare face mai bun? Vaccinați suntem cât să nu fim la coada Europei (suntem chiar mândri că ocupăm penultimul loc!), certificatul verde este blocat în Parlament, antivacciniștii zburdă pe la posturile TV și pe site-urile sponsorizate de Kremlin fără ca vreo instutuție să se alarmeze și, pe zi ce trece, începem să asistăm la discriminarea oamenilor vaccinați în comunități de conjunctură în care vaccinul este privit drept o unealtă a diavolului cu numeroasele lui forme de care ne-am și plictisit în ultimul an și jumătate.

Dar este momentul să aplaudăm că vom avea guvern. Și că, la defilările la care în curând vom primi dezlegare, vor vorbi reprezentanții ,,legitimilor”, nu cei ai ,,demișilor” care ne-au făcut pe toate părțile și din toate pozițiile în ultimele trei luni. Le vom asculta discursurile cu speranța că măcar în al treisprezecelea ceas vom vedea măsuri sănătoase de combatere a pandemiei. Că vom avea o campanie de vaccinare explicată și popula­rizată în mod sănătos, că certificatul verde va intra în funcțiune într-un mod la fel de sănătos, că forțele de ordine vor controla aplicarea restricțiilor nu doar ca să dea bine în raportările ­pu­blice și că nu vor mai ocoli cu mare grijă încălcările legii acolo unde li s-a dat interzis de către cine știe mai cine.

Și mai este ceva, un coșmar pe care îl am ori de câte ori îl văd pe Klaus Iohannis zâmbind senin. Sper că cele trei formațiuni politice care vor intra, cel mai ­pro­babil de joi, la guvernare, nu au o agendă secretă de salvare de la răspundere penală a lui Klaus Iohannis, a lui Florin Cîțu și a lui Ludovic Orban, a foștilor miniștri Costache, Tătaru, Voiculescu și Mihăilă, precum și altor vinovați care au încercat să ne facă să credem fie că infecția cu Covid-19 este o simplă răceală, fie că am învins pandemia și multe alte nenorociri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare