Politic

Un buzoian, printre primele victime ale noului premier?

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tăna­se – unul dintre cei mai apropiați oameni de fostul premier Ludovic Orban -, a demisionat marți din funcție. ,,Îmi depun demisia azi. Mi s-a cerut și m-am conformat. Nu mă cramponez de funcție”, declara Tănase pentru G4Media.ro. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Tănase a mulțumit colegilor din echipa guvernamentală pentru „buna colaborare” și pentru „munca depusă” și a urat succes noului Executiv.

Antonel Tănase a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului pe data de 6 noiembrie 2019, la două zile după ce Ludovic Orban a preluat funcția de prim-ministru. În vârstă de 48 de ani, Antonel Tănase a absolvit două fa­cultăți – Istorie și Econo­mie – și este doctor în econo­mie. Este membru PNL din 1991, a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul lui Ludovic Orban, iar ante­rior a fost consilier general PNL la București.

Funcția de Secretar General al Guvernului este esențială pentru buna funcționare a Guvernului. Acesta poate bloca ­tri­miterea unor acte normative la publicare în Monitorul Oficial, ceea ce împiedică intrarea lor în vigoare. Secretariatul Ge­neral al Guvernului are rolul de a asigura derularea operațiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea ­pro­blemelor organizatorice, juridice, economice și tehnice ale activității Guvernului, precum și reprezentarea Guvernului în fața instanțelor judecătorești. Secretariatul General al Guvernului este condus de secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului.

Odată cu Antonel Tănase ar putea pleca din instituție și indivizii aduși de acesta de prin teritoriu și promovați pe diverse posturi călduțe. Unul dintre aceștia este Alin Văleanu, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, un personaj cunoscut al politicii locale buzoiene, mai ales pentru viteza cu care a trecut prin mai multe partide cu reprezentare în județ. Membru al Partidului România Mare, el a candidat, în anul 2009, la alegerile europarlamentare pe un loc neeligibil. Ulte­rior, și-a făcut apariția în conducerea Partidului Noua Generație, al patronului Stelei, George Becali, dar și în Partidul Poporului-Dan Diaconescu, de unde a dispărut tot atât de repede cum a intrat. A reapărut în lumea politică buzoiană cu ocazia instalării în fruntea organizației județene a Partidului Conservator a fostului deputat Gheorghe Coman, când s-a dovedit un excelent purtător de geantă a parlamentarului buzoian condamnat ulterior pentru corupție. În primăvara ­anului 2015 devine ­preșe­dinte interimar al Partidului Social Românesc, al fostului lider PSD Mircea Geoană, pentru ca, în iarna lui 2016, să apară în anturajul lui Teodor Atanasiu și al lui Antonel Tănase, cei doi aspiranți la calitatea de parlamentar PNL de Buzău, importați de la organizația centrală.

Și, parcă nu ar fi fost de ajuns funcția din SGG, Văleanu este, cu caracter interimar, și președinte al Consiliului de ­Suprave­ghere al Fondului Român de Contragarantare, cu mandat până pe 14 ianua­rie 2021.

Absolvent al Facultății de Fizică a Universității București, Alin Văleanu a funcționat ca profesor la colegiile naționale ,,Alexandru Vlahuță” Rm. Sărat și ,,Mihai Eminescu” Buzău până în anul 2002 și a fost lector de Bazele Informaticii la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. Ulterior a lucrat în sistemul privat, la firme de asi­gurări, dealeri auto și la o bancă.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker