Educație

Un buzoian, în singura firmă românească prezentă la Black Hat Europe, cel mai important eveniment mondial de cybersecurity

Pentest-Tools este prima firmă românească de securitate cibernetică prezentă la cel mai important eveniment global de cybersecurity, Black Hat. Evenimentul a avut loc în perioada 2-5 decembrie la Londra, iar din echipa românilor care s-au deplasat în capitala Marii Britanii s-a aflat şi buzoianul Cosmin Tudor.

În vârstă de 23 de ani, Cosmin a absolvit Colegiul Naţional „M. Eminescu” şi este student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii din Bucureşti. Anul acesta buzoianul a fost cooptat în echipa Pentest-Tool, un serviciu online care permite utilizatorilor să testeze securitatea site-urilor şi a infrastructurii de reţea expuse la internet. Astfel, dezvoltatori de site-uri web din toată lumea pot găsi vulnerabilităţi în aplicaţii web şi infrastructuri de reţea. Platforma ajută companiile să îşi îmbunătăţească securitatea şi să devină mai rezistente în faţa atacurilor cibernetice.

„Oamenii ne-au spus că ne-au folosit serviciile”

Cosmin Tudor a declarat pentru OPINIA că, la Londra, a fost plăcut surprins să constate că mulţi dintre cei prezenţi la Black Hat ştiau de Pentest-Tools, mărturisind că folosesc deja acest serviciu pentru securitatea site-urilor lor.

„La conferinţă, când ne-am întâlnit cu competitorii noştri din toată lumea, am constatat că am ajuns la un stadiu la care chiar ne putem compara cu ei. Chiar dacă la Black Hat au mai fost români care au reprezentat firme străine, noi am fost singura firmă românească. Acolo noi ne-am prezentat produsul şi am fost foarte bucuros să văd că oamenii ştiau deja de Pentest-Tools şi ne folosiseră.  În principiu clienţii noştri sunt din afară. Ne-au spus că ne-au folosit serviciile şi erau curioşi ce am mai făcut nou. Am avut posibilitatea să vorbim direct cu clienţii, ceea ce este foarte important”, a declarat pentru OPINIA Cosmin Tudor.

Pentest-Tools a început ca start-up în 2013, dar un progres mai mare s-a văzut în 2017, când a câştigat finala Innovation Labs, iar 2018 startupul a câştigat premiul “Best Innovation” în cadrul competiţiei Startup Spotlight, găzduită de How to Web.

„Se poate spune că bazele pregătirii mele au fost puse în liceu”

Buzoianul Cosmin Tudor a fost cooptat în echipa Pentest-Tools ca software developer anul acesta, în perioada în care căuta să facă practică pentru facultate.

„Am absolvit matematică-informatică la Eminescu, apoi am fost admis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iar în anul III a trebuit să facem practică pe perioada verii. Am fost la un târg de job-uri şi acolo l-am întâlnit pe Adrian Furtună (fondatorul Pentest-Tools.com). A urmat interviul, am fost acceptat în echipă, după care a urmat un internship de trei luni şi apoi am rămas să lucrez la Pentest-Tools. Se poate spune că bazele pregătirii mele au fost puse în liceu, la Buzău. De mic am fost pasionat de zona asta”, a mai declarat Cosmin Tudor.

Compania Pentest-Tools este deţinută de Adrian Furtună, împreună cu acţionarii minoritari Simple Capital şi Diana Olar.

„Suntem o firmă de cybersecurity care testăm securitatea aplicaţiilor web. Practic avem nişte scannere, oamenii intră şi îşi fac cont la noi şi îşi testează securitatea aplicaţiilor. Noi le găsim posibilele vulnerabilităţi şi le oferim soluţii de îmbunătăţire. Sca­narea este automată. Avem o serie de tool-uri şi clientul alege ce vrea să testeze; avem <website scanner>, avem scaner de reţea etc.”, a declarat buzoianul.

De la înfiinţarea sa în 1997, Black Hat, evenimentul la care a fost prezentă echipa Pentest-Tools, a crescut de la o singură conferinţă anuală la Las Vegas la cea mai respectată serie de evenimente de securitate a informaţiilor la nivel internaţional. Black Hat Briefings and Trainings se desfăşoară anual în Statele Unite, Europa şi Asia, oferind un loc de întâlnire pentru specialiştii în securitate din toata lumea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker