miercuri, 05 august 2020

Condamnarea în dosarul „Gloria” îl lasă fără decoraţia de la Băsescu pe fostul primar Boşcodeală

Cu câteva zile înainte de pronunţarea definitivă în cel de-al doilea dosar penal în care a fost judecat pentru abuz în serviciu, încă o veste proastă vine pentru fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să retragă decoraţiile tuturor peroanelor care au condamnări penale şi că a început efectiv această procedură. El a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat dacă îi va retrage distincţia lui Adrian Năstase, care a participat la recepţia de 1 Decembrie de la Cotroceni.

„Am decis să retrag toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale şi care se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naţionale. Am demarat aceas­tă procedură şi sper că va fi finalizată în foarte scurt timp”, a declarat Iohannis, întrebat dacă îi va retrage decoraţia lui Adrian Năstase.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, a fost invitat de Administraţia Prezidentială la recepţia ofe­rită la Cotroceni de Ziua Naţională.

Preşedinţia a transmis că invitarea lui Năstase s-a făcut ”conform legii”, în ”calitate de decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce”.

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către pre­şedintele de atunci Ion Iliescu. Năstase a primit Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga acti­vitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării Ro­mâniei, pentru competenţa şi abnegaţia do­vedite în actul guvernării”.

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală a fost şi el decorat în 2011, dar de fostul preşedinte Traian Băsescu, cu Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler. Constantin Octavian Boşco­deală a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi inter­zicerea dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Braşov în 1 martie 2016, după ce fusese condamnat în primă instanţă, în 10 februarie 2015, de Judecătoria Braşov, la 5 ani de închisoare cu executare. Constantin Octavian Boşcodeală, primarul municipiului Buzău până în 2016, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

*

În aprilie 2019, Societatea Timişoara i-a cerut, pentru a doua oară, preşedintelui Klaus Iohannis să retragă decoraţiile persoanelor condamnate sau a celor care au făcut poliţie politică, iar reprezentanţii acesteia spu­neau la acel moment că explicaţiile primite de la Admi­nistraţia Prezidenţială la solicitarea anterioară nu au fost convingătoare.

Pe lista actualizată transmisă Administraţiei Prezidenţiale în aprilie de So­­ci­etatea Timişoara se regă­sesc numele câtorva persoane condamnate definitiv care deţin, în continuare, ordinele Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit, Meritul Militar şi Me­ri­tul Sanitar. Printre acestea se numără Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, Şerban Bră­dişteanu, Miron Mitrea, Va­sile Astărăstoae, Eugen Bă­dălan, Remus Truică, Ser­giu Medar, Corneliu Dobri­ţoiu, Mihai Necolaiciuc, dar şi fostul primar al Buzăului, Constantin Boşco­deală, decorat în 2011 cu Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler. ,,Aţi scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească ră­masă definitivă li se vor retrage decoraţiile de către Ad­minis­traţia prezidenţială, în funcţie de rezultatul analizei acestei instituţii, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decoraţiilor prin decret. Ne-aţi dat şi un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decoraţia. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nicio măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple. Adrian Năstase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte 14 persoane a căror situaţie am expus-o în scri­soarea noastră. Au trecut între 4 şi 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. şi, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, arăta preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, într-un comunicat de presă.

Mai mult, Societatea Ti­mişoara cere o modificare a  legii astfel încât persoanele care au făcut poliţie politică, în sensul legii, să poată fi deposedaţi de decoraţiile primite.

Societatea Timişoara s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989 ca urmare a confiscării acesteia de către nomenclatura comunistă. Societatea Timi­şoara este fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat nemijlocit la Revoluţia din Decembrie 1989. Organizaţia este autoarea celebrei Proclamaţii de la Timişoara, care cerea lustraţia politică, adică interdicţia de a intra în politică pentru elitele comuniste.

2 COMENTARII

  1. pai sa vezi ce suparat e omul,il doare la basca,la citi cetateni de onoare a popit,la ce viata de huzur a dus,,imparatul”
    asta-i culmea misto-ului,asta trebuia dus la canal sa vada ce-i aia munca da’ la noi justitia te judeca 20 de ani pina se uita
    toata furaciunea,uitati-va la beganu care se da nevinovat si-a ramas cu meleoanele

  2. S-au dat decoratii si decoratii poate sute ca si miile de doctorate, asa a fost decorat si doctorat Boscodeala. Pana acolo s-a ajuns ca si Vanghelie are si un pic mai era ca si Becali primea. Toate au fost directionate catre PSD fie decoratiile fie doctoratele, inca Becali nu fraternizase cu acest partid, ptr. ca alminteri ar fi fost si el partas al supararii actuale. Toti hulpavii si nesimtitii au primut decoratii. Miron Mitrea , a fost la inceput om de treaba, era de partea celor care muncesc , ii reprezenta acolo la sindicat. Psd-ul a pus ochii pe el si l-au avansat sa-i inchida gura. Cum s-a vazut mare, a uitat de cei care ii reprezenta. Intr-un timp f. scurt a acumulat o avere uriasa, el intrand in hora celor care furau de rupeau. Si colac peste pupaza il si decoreaza ptr. faptele sale in loc sa-l inchida. Boscodeala in tot mandatul s-a tinut de cotcari si nimic onorabil nu a facut ptr. orasul asta si in loc sa fie oprit, i se da o decoratie si unul ca Oprea sau Nastase il face si „Doctor”.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!