Actualitate

Ultimatum! Șeful Poliției județului și cel al Direcției Sanitar-Veterinare trebuie să raporteze până vineri cum a ajuns pesta porcină în Vadu Pașii

Zilele următoare ar trebui să aflăm cine și cum a adus pesta porcină africană în comuna Vadu Pașii. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a cerut directorului executiv adjunct al Direcției Sanitar – Veterinare și ­pe­ntru Siguranța Alimentelor, și comandatului Poliției județene ca, până la sfârșitul săptămânii, să fie finalizate documentarea iar rezultatele să fie prezentate într-un raport amănunțit.

În pofida măsurilor pe care autoritățile susțin că le-au luat, pesta porcină africană continuă să se extindă. Șase focare de PPA sunt active în prezent în trei sate ale comunei Vadu Pașii, toate deschise de la începutul acestui an, primul fiind în localitatea Focșănei, în gospodăria unui asistent ­ve­terinar. De atunci, cazurile de îmbolnăvire s-au înmulțit îngrijorător, ultimul fiind confirmat sâmbătă, în satul Scurtești, într-o gospodărie particulară. Potrivit directorului DSVSA Buzău, medicul Ciprian Botezatu, porcul confirmat pozitiv cu virusul PPA nu prezenta febră specifică bolii și a fost tratat pentru toxiinfecție. Animalul a murit însă la scurt timp. Ancheta epidemiologică în acest caz este însă destul de greoaie, din cauză că proprietarii refuză să dea informații concrete autorităților pentru a se stabili sursa contaminării.

Cinci purcei cu pestă, la Săgeata

Tot sâmbătă a fost confirmat un focar într-o gospodărie din Săgeata, unde cinci purcei au murit unul câte unul, proprietarul anunțând autoritățile sanitar-veterinare abia după ce l-a găsit mort pe ultimul dintre ei. Niciunul nu fusese achiziționat cu acte în regulă, toți provenind din trei gospodării de pe raza aceleiași localități. ,,Joi a murit un porc, i-a pus crotalia într-o cutie, la păstrare, și cadavrul într-un sac. Apoi a mai murit unul și tot așa până a murit și al cincilea, și atunci a găsit de cuviință să anunțe Direcția Sanitar veterinară și pentru Siguranța Alimentelor că înregistrează cazuri de mortalitate în gospodărie. Vă dați seama  cum în aceste condiții să poți stăpâni, să poți anihila  un depozit viral”, a precizat marți Ciprian Botezatu în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor. Nu este exclus ca virusul să fi fost purtat de proprietar și prin alte gospodării dat fiind că acesta este depanator de frigidere, ceea ce înseamnă o temere în plus pentru autorități.

În cele două gospodării, din Scurtești și Săgeata, în urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatația din localitatea Scurtești, comuna Vadu Pașii, a fost ucis și celălalt porc din gospodărie, iar la Săgeata s-a procedat la ecarisarea cadavrelor. Ieri, în ședința CLCB au fost stabilită și zona de protecție și de supraveghere a focarului de la Săgeata: zona de protecție – Bordușani, Beilic, Săgeata și Bentu parțial; zona de supraveghere – Banița, Găvănești, Cilibia, Movila Oii, Gara Cilibia, Bentu, Gălbinași, Țintești, Dâmbroca, Tăbărăști, Pogonele, Stăncești, Scurtești, Târlele.

Mistreț, bolnav la Aldeni

Luni seară a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un mistreț, femelă, împușcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni, pe raza adminitrativ-teritorială a comunei Berca. Zona se află la aproximativ 8 kilometri, în linie dreaptă, de celălalt focar de pe fondul de vânătoare 41 Beceni, unde în luna noiembrie a fost descoperit cadavrul unui mistreț despre care autoritățile au aflat, în urma analizelor de laborator, că era infectat cu virusul pestei porcine africane. Autoritățile nu sunt însă sigure dacă este vorba despre un mistreț sau despre un metis provenit dintr-o gospodărie din apropiere unde a fost confirmată boala, astfel că au cerut analize suplimentare. Porcul sălbatic împușcat nu prezenta semne de boală, spun autoritățile sanitar-veterinare, și nicio leziune specifică PPA.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.

A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost împușcat porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 km în jurul zonei infectate.

Carcasa pozitivă  la PPA a fost confiscată împreună cu o altă carcasă depozitată  în același loc, ambele fiind denaturate prin incinerare încă de la momentul suspicionării cu decontaminarea temeinică a locului de stocare. Ambele fonduri de vânătoare sunt gestionate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău, iar potrivit directorului AJVPS Dragoș Ștefănescu, mistrețul împușcat pe fondul de vânătoare 42 și este singurul caz pozitiv dintre cele peste 1.000 de exemplare recoltate în ultimele luni.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și în acest caz, însă reprezentantul DSVSA spune că în acest moment nu există dovezi certe privind implicarea cuiva în contaminarea virală din mediul silvatic, însă suspiciunea planează tot asupra omului ca vector de răspândire a virusului. ,,Au fost înregistrate evenimente cu aproximativ 10 zile în urmă care pot constitui dovezi indirecte, motivație ajungerii pestei porcine africane și în mediul silvatic, tot din cauza omului”, a precizat Botezatu.

Zece Focare

La această dată, pesta porcină africană, în județul Buzău, evoluează în 10 focare din exploatații non-profesionale și o crescătore de mici dimensiuni, declarate în 7 localități respectiv satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare) și satul Boboc – comuna Cochirleanca (2 focare) precum și cele două cazuri la mistreț, pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni și 42 Aldeni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare.

Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți, comuna Beceni, până la data 22 februarie, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.

Până la această dată au fost despăgubiți doi proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3.300 de lei.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele econo­mice grave generate de apariția ei, iar orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Din cele 7 focare deschise în 2018, pe 1 februarie s-au închis două la Amara, la care se adaugă alte trei la sfârșitul anului trecut. ,,Cred că este ultimul avertisment adresat cetățenilor să ia măsurile impuse de DSVSA astfel încât să putem stopa împrăștierea virusului”, a precizat prefectul Carmen Ichim.

Persoanele care achizițio­nează porci din surse neverificate și fără ca animalele să figureze în evidențele sanitar-veterinare riscă să nu mai fie despăgubite în cazul îmbolnăvirii sau sacrificării acestora pentru prevenirea răspândirii acestei boli.

În cazul celor care, în urma anchetelor efectuate în paralel de către DSVSA și poliție, se va dovedi că au contribuit deliberat la propagarea epidemiei de pestă porcină africană (de regulă, samsari de animale care cumpără porci la prețuri derizorii din județele învecinate Brăila și Ialomița, grav afectate de acest virus, pentru a-i revinde unor clienți din Buzău), prefectul Carmen Ichim a afirmat că aceștia vor răspunde penal pentru faptele lor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker