luni, 01 iunie 2020

Buzăul, fără vaccin în plină epidemie de gripă

Farmaciile din județ nu au făcut față cererii de vaccin antigripal existentă în ultima perioadă. Nici Direcția de Sănătate Publică  nu stă mai bine. Potrivit ultimei raportări privind situația dozelor de vaccin antigripal pentru sezonul 2018-2019, precum și situația vaccinărilor antigripale, situația se prezintă astfel: din cele 20.640 doze primite s-au făcut 20.633 vaccinări, astfel că instituția buzoiană de sănătate nu mai dispune de nicio doză, iar în teritoriu se mai află șapte doze.

Direcția de Sănătate Publică a înaintat recent, la solicitarea expresă a prefectului Carmen Ichim, o  nouă solicitare către Ministerul Sănătății prin care la Buzău ar urma să mai ajungă 2.730 de doze. Din ultima raportare a Direcției pentru Sănătate Publică, din data de 5 februarie, reiese că dozele solicitate nu au ajuns la Buzău.

,,Lumea este și un pic panicată”

În această situație, destul de mulți buzoieni care au o stare de sănătate nu tocmai bună au apelat la testele rapide pentru a stabili dacă s-au îmbolnăvit de gripă. „Avem teste rapide și avem chiar și prezentări ale pacienților care vin doar pentru a face acest test. Cred că lumea este și un pic panicată și nu de fiecare dată justificat. Dacă anul trecut am achiziționat cam 150 de astfel de teste la nivelul spitalului, în acest an, până acum, am achi­ziționat deja 600”, a declarat într-o conferință de presă Luminița Turcu, director de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență. Buzoienii care ajung la Spitalul Județean beneficiază și de echipamentul de protecție pe care unitatea îl pune la dispoziție gratuit pentru a preveni răspândirea gripei în unitatea medicală. Astfel că, în decurs de numai o săp­tămână, consumul de măști de protecție a fost în jur de 5.000 de bucăți. De altfel, măștile de protecție se găsesc și în farmacii la un preț de circa 0,33 lei pe bucată.

Între timp, potrivit aceleiași raportări făcute de DSP Buzău către ministerul de resort, numărul cazurilor de gripă a ajuns la 35 de cazuri confirmate.

Numărul deceselor pro­vocate de gripă la nivel național a ajuns la 81.

loading...
error: Content is protected !!