Actualitate

Ultima formalitate pentru ca Muzeul Chihlimbarului să poată fi reabilitat

După doi ani de demersuri, Muzeul Chihlimbarului de la Colți trece în administrarea Muzeului Județean Buzău. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi a Consiliului Județean vizează tocmai această procedură, după ce, în luna ianuarie, Consiliul Local Colți a aprobat trecerea clădirii din domeniul public al comunei în domeniul pu­blic al județului Buzău.

Consiliul Județean Buzău a solicitat încă din martie 2017 trecerea din proprietatea publică a comunei Colți în proprietatea publică a județului Buzău a imobilului situat în satul Colți, comuna Colți, cu destinația de Muzeul „Chihlimbarului”, în vederea reabilitării clădirii, însă timp de doi ani nu s-a reușit acest schimb.

Acordarea unui drept de administrare în favoarea Muzeului Județean Buzău va da posibilitatea identi­ficării unor surse de finanțare la standarde muzeale corespunzătoare, din punct de vedere al infrastructurii.

Rămas în paragină și la un pas de a fi închis pentru că primăria din comună nu avea bani pentru reabi­litare, Muzeul Chihlimbarului de la Colți a intrat în ianuarie 2019 în patrimoniul județului Buzău, după ce consilierii locali de la Colți au votat, în unanimitate pentru soluția care permite Consiliului Jude­țean să investească în mo­dernizarea acestui muzeu unic în țară, care înre­gistrează anual 15.000 de vizitatori.

Muzeul de la Colți, comună unde s-a descoperit cea mai mare pepită de chihlimbar (rumanit) din lume, evaluată la 1 milion de euro (până și celebra pipă a lui Stalin a fost confecționată tot din chihlimbar de Colți), a ajuns în paragină pentru că primăria a refuzat până acum să cedeze clădirea Muzeului Județean (instituție în subordinea Consiliului Județean), care are banii necesari modernizării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker