Economic

Lucruri de care să ții cont când verifici calitatea apei din piscină

Calitatea apei din piscină reflectă atât aspectul limpede sau, dimpotrivă, neatractiv, cât și siguranța sau pericolul pentru sănătatea înotătorilor. Testează periodic apa și, când este necesar, reglează echilibrul chimic cu soluții speciale. Iată care sunt principalii parametri de care să ții cont. 

Testarea apei din piscină: parametri importanți

Pentru a menține apa curată, strălucitoare și sigură pentru înot, cele mai importante operațiuni sunt testarea pH-ului și a nivelului de clor din piscină, precum și adăugarea substanțelor chimice adecvate. Descoperă, pe scurt, ce teste ar trebui să realizezi regulat. 

Nivelul pH-ului

Valorile ideale ale pH-ului sunt cuprinse între 7,2/7,4 și 7,6/7,8. Testarea se poate realiza rapid cu un tester electronic sau cu un kit cu benzi sau reactivi. Un nivel prea scăzut determină deteriorarea finisajelor piscinei și a accesoriilor, dar și usturimi ale ochilor. Dacă înregistrezi un pH mai mare de 8, se reduce efectul dezinfectant al clorului, ceea ce poate cauza un efect tulbure, formarea calcarului și iritații ale pielii.

Alcalinitatea apei din piscină

Acest parametru nu trebuie confundat cu pH-ul alcalin, ci se referă la totalul substanțelor alcaline dizolvate în apă. Se măsoară în părți per milion (ppm) sau mg/l, iar valoarea recomandată este cuprinsă între 80 și 120 ppm. Unul dintre motivele pentru care nivelul poate scădea este adăugarea clorului în exces. Totodată, transpirația, loțiunea cu SPF și alte substanțe aduse în piscină de înotători influențează alcalinitatea.

Clorul liber, combinat și total

Ține cont că valoarea acestor parametri diferă pentru piscinele acoperite și cele descoperite, din cauza acțiunii razelor UV. Așadar, clorul liber pentru un bazin interior ar trebui să fie între 0,5 și 1 mg/l, în timp ce pentru cel exterior nivelul maxim poate fi de 1,5 mg/l. Clorul combinat trebuie să fie sub 0,2 mg/l și o metodă de calcul este prin diferența dintre clorul liber și cel total. 

Bromul

Pentru piscinele cu apă încălzită, bromul poate fi utilizat pentru dezinfectare, deoarece rezistă mai bine la temperaturi înalte și la un pH mare, spre deosebire de clor. Valoarea optimă pentru SPA-uri este între 4 și 6 ppm, iar pentru bazine obișnuite ar trebui să fie între 2 și 4 ppm. 

Duritatea apei din piscină

Calciul sau duritatea apei reprezintă un parametru adesea trecut cu vederea în momentul testării, însă este foarte important. Unele persoane îl consideră un inamic absolut, dar acesta nu trebuie să lipsească total din piscină. Nivelul recomandat este între 300 și 700 ppm.

Acidul cianuric

Acest parametru merge mână în mână cu clorul, deoarece are rolul să îl stabilizeze. Cu toate acestea, trebuie evitat un nivel prea mare de acid cianuric, pentru că va avea o acțiune inversă și va slăbi efectul dezinfectant. Valoarea optimă este între 0 și 30 ppm sau păstrează o proporție de între acid cianuric și clor de 20 la 1 ppm.

Nivelul de pH și al clorului din piscină ar trebui testate de 2-3 ori pe săptămână, pentru a menține un echilibru chimic. Ceilalți parametri pot fi verificați săptămânal, pentru a avea o privire de ansamblu a calității apei. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker