Economic

Transelectrica, o nouă investiție la Stâlpu

În cadrul ședinței Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a fost aprobat Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2022-2031, elaborat de Compania Națională de Trasport a Energiei Electrice (CNTEE) Transelectrica.

Valoarea totală a planului de investiții pentru perioada 2022-2031 este de aproximativ 7,1 miliarde lei, din care 29 la sută din valoarea totală a investițiilor planificate în această perioadă este alocată lucrărilor de investiții care au drept scop retehnologizarea rețelelor electrice electrice de transport (RET) existente, 26 la sută este alocată lucrărilor de investiții care au ca scop integrarea producției din surse regenerabile și din alte centrale noi, iar 30 la sută pentru lucrări care au ca finalitate creșterea capacității de interconexiune.

Planul de dezvoltare integrează proiectele de interes comun care contribuie la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană „Black Sea Corridor”, „Mid Continental East Corridor” şi „North CSE Corridor”, cu termene de punere în funcţiune estimate în perioada 2025-2030 şi proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15 la sută până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.

În perioada 2023 – 2025 sunt prevăzute puneri în funcţiune ale unor lucrări de investiţii care vor asigura creşterea capacităţii de transport al energiei electrice şi a siguranţei alimentării pentru satisfacerea cererii de consum de energie electrică la nivelul indicatorilor de calitate prevăzuţi de standardul de performanţă al serviciului de transport energie electrică.

Astfel, până în anul 2025 este prevăzută finalizarea următoarelor obiective: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu inclusiv staţie nouă de 400 kV la Stâlpu, extinderea staţiei Brazi Vest şi realizarea staţiei de 400 kV Teleajen, mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Stejaru – Gheorgheni – Fântânele, mărirea capacităţii de transport tronson LEA 400 kV Bucureşti Sud – Pelicanu, LEA 400 kV d.c. (1c.e.) Gutinaş – Smârdan, LEA 400 kV Porţile de Fier – Reşiţa inclusiv staţia de 400 kV Reşiţa.

În prezent, LEA 400(220) kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu are o lungime de 90,42 km și străbate 17 unități administrativ-teritoriale de pe raza județelor Prahova și Buzău, se compune din LEA 400(220) kV Brazi Vest – Teleajen, formată din trei tronsoane distincte, și LEA 400(220) kV Teleajen – Stâlpu formată din trei tronsoane distincte. „Având în vedere că tronsoanele 1-70 și 201-222 ale LEA Brazi Vest – Teleajen sunt echipate corespunzător pentru tensiunea nominală de 400 kV (respectiv cu stâlpi, lanțuri de izolatoare și conductoare dimensionate pentru 400 kV), iar LEA Teleajen – Stâlpu este echipată corespunzător funcționării la tensiunea nominală de 400 kV, trecerea la 400 kV a acestei LEA implică doar înlocuirea tronsonului 1A-15A cu stâlpi noi, dimensionați corespunzător pentru tensiunea nominală de 400 kV. Astfel, trecerea la 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu presupune construirea unei linii electrice aeriane noi doar pe tronsonul 1A-15A, care va avea circa 5 km, porțiune care se află pe teritoriul a două unități administrativ-teritoriale din cadrul județului Prahova. Acest proiect este un obiectiv de investiții de importanță strategică pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și implicit, a alimentării cu energie electrică a consumatorilor în condiții de calitate și cu respectarea principiilor dezvoltării durabile. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu are efecte pozitive prin reducerea pierderilor de putere activă și îmbunătățirea nivelului de tensiuni în Sistemul Electroenergetic Național (SEN)”, se precizează în Nota de Fundamentare a hotărârii de guvern nr. 724/02.06.2022.

Durata de realizare a investiției „Trecerea la 400 kV a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 220 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu” (linia propriu-zisă) este de șase luni, după semnarea contractului de execuție și după obținerea Autorizației de construire (AC) și a celorlalte documente legale necesare începerii lucrărilor. „Mă bucur să anunţ că prin realizarea acestor obiective se fac paşi importanţi astfel încât reţeaua naţională de transport să asigure evacuarea a cel puţin 7.000 MW din surse regenerabile, îndeplinindu-se astfel obiectivul strategic asumat de România prin PNIESC pentru anul 2030. Menţionez că în perioada 2018 – 2022, Transelectrica a realizat investiţii consistente în valoare de 1,1 miliarde lei, cele mai importante obiective fiind: LEA Cernavodă – Stâlpu cu racord în staţia Gura Ialomiţei şi retehnologizarea staţiilor de 220 kV şi 400 kV Oţelarie Hunedoara, Domneşti, Munteni, Craiova Nord, Bacău Sud şi Roman Nord”, spune Dumitru Chiriţă, preşedinte al ANRE.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker