Administrație

Trans Bus va avea autobuze noi

Noi autobuze electrice vor sosi la Buzău în curând, anunță primarul Constantin Toma, iar o echipă Transbus a plecat deja la fabrica din Ungaria, pentru a face recepția primelor autobuze. Nouă autobuze și trei stații de încărcare ­ra­pidă plus șase stații de încărcare lentă vor ajunge în curând la Buzău. „O echipă de la Trans Bus e acum la fabrica din Ungaria pentru a face recepția primelor autobuze electrice care vor ajunge la Buzău. Deja, la Trans Bus în curte au ajuns stațiile de încărcare”, a anunțat primarul Buzăului.

Cele nouă autobuze achiziționate sunt marca BYD Europe, care aparține gigantului chinezesc BYD Group, cu o prezență pe piața europeană de peste 20 de ani și cu mai multe fab­rici în Olanda, Ungaria, Franța și Marea Britanie. Un autobuz are o lungime de 12 metri și va avea trei uși de acces, iar capacitatea unuia este de 35 de locuri pe scaune și 54 în picioare. Autobuze similare celor care vor circula prin Buzău pot fi văzute și pe străzile din Marea Britanie, Spania, Finlanda sau Israel, iar societatea susține inițiativa statelor de a reduce emisiile de dioxid de carbon în ceea ce privește transportul public.

La începutul anului viitor vor mai sosi alte patru autobuze marca TEMSA, achiziționate, de asemenea, în cadrul unui contract finanțat din fonduri europene. Firma din Turcia s-a angajat să livreze două stații de încărcare rapidă, patru de încărcare lentă, dar și zece stații de transport SMART, ce vor fi amplasate pe Bulevardul Unirii. Printre îmbunătățirile aduse de noile autobuze, se numără amplasarea unui dispecerat de transport și a unui centru de comandă, ce va integra centrul de comandă al întregului oraș, un sistem ticketing cu automate de eliberarea cardurilor de călătorie, sisteme de informare a călătorilor, dar și sisteme de supraveghere video în stații și autobuze.

Reamintim că la înce­putul anului 2021, Primă­ria Buzău a anunțat achiziția autobuzelor electrice, în cadrul unui proiect comun pe fonduri europene, care cuprinde Alba Iulia, Ploiești și Constanța și este derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Autoritățile buzoiene mizează pe faptul că facilitățile oferite de noile mijloace de transport în comun vor fi mult mai ofertante pentru călători și vor alege autobuzele în detrimentul mașinilor personale.  „Vrem să îmbunătățim cât se poate de mult transportul în comun în municipiul Buzău. În acest moment, suntem aproape blocați și cu poluarea din cauza numărului foarte mare de autotu­risme. În ultimii patru ani, s-a dublat numărul de autotu­risme. Avem de trei ori mai puține locuri de parcare decât ar trebui în zona blocurilor. În acest moment, nu mai putem face față și îmi asum răspunderea pentru acest lucru. Avem 12.000 de locuri de parcare în zona blocurilor și tot acolo avem în jur de 30.000 de mașini”, declara Constantin Toma la începutul anului.

Valoarea investiției este de 30.014.834 lei, dintre care 21.878.859 reprezintă suma nerambursabilă atra­să prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Articole similare