Actualitate

Rata mortalității infantile din regiunea Sud-Est a ajuns la 6,6 la mie. Care este situația la Buzău

În urma solicitărilor medicilor, venite pe fondul subfinanțării sistemului sanitar, anul acesta, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile și secțiile de pediatrie din regiunea Sud-Est cu echipamente medicale în valoare totală de peste 89.904 de euro.

Potrivit unor date semidefinitive ale Institutului Național de Statistică, cea mai mare rată a morta­lității infantile din Regiu­nea de Sud-Est se înre­gistrează în județul Tulcea (10,8 la mie), urmat de Constanța (7,4 la mie), Brăila (7,2 la mie), Galați (7,1 la mie) și Vrancea (4,4 la mie). În Buzău, rata mortalității infantile este de 3,7 la mia de nou-născuți și, deși avem cea mai mică mortalitate, procentul este, totuși, semnificativ și deloc îmbucurător.

Organizația Salvați Copiii a reușit, în cei 11 ani de campanie, să aducă peste 117 echipamente necesare necesare supra­viețuirii nou-născuților și pentru susținerea tratamentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice precum chirurgie, ORL sau ATI. Valoarea totală a acestora a fost de peste 413.490 de euro și au fost instalate în unitățile me­dicale din Brăila, Buzău, Constanța, Mangalia, Medgidia, Constanța, Galați, Târgu Bujor, Craiova, Tulcea, Adjud și Focșani.

Operatorii comerciali pot direcționa 20 la sută din impozitul pe profit către cauze sociale, însă foarte puțini utilizează acest instrument esențial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile. De la debutul campaniei de redu­cere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. O parte din aceste fonduri au provenit din solidaritatea companiilor, care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială. „Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20 la sută din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, conform monitoruldevran­cea.ro.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înre­gistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recupe­rare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker