Cultură

Tradiții la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi

Astăzi, vineri, 27 octombrie, este sărbătorit Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi. Acest cuvios părinte a fost pe vremea drept-credincioșilor împărați româno-bulgari, dintr-un sat ce se cheamă Basarabov, pe marginea apei Lomului. Dincolo de controversele istorice, rămâne viața lui, acesta fiind iubitor de viață monahală.  De aceea, se retrage într-o peșteră, dedicându-se postului, rugăciunilor și privegherilor, izolat cu totul de lume. Înzestrat încă din timpul vieții cu darul facerii de minuni, și-a cunoscut dinainte ceasul morții. Tradiția spune ca s-a așezat singur între doua lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului.

„Între anii 1769 si 1774, în contextul războiului dintre Rusia și Poarta Otomană, moaștele au ajuns în țara noastră. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia, însă, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromană, precum și a mitropolitului Grigorie II al Țării Românești, le-a dăruit poporului român. Moaștele au fost așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala catedrală patriarhală din București”, notează crestinortodox.ro.

În tradiția populară se spune că  Sfântul Dumitru cel Nou este frate cu Sâmedru, o divinitate invocată pentru lecuirea bolilor. Muzeul Țăranului Român informează citând din „Calendarele poporului român ” de Antoaneta Olteanu că sărbătoarea „este ținută în principal pentru ca lupii să nu atace turmele. Cunoscuți adesea și sub numele de Câinii Sumedrului, Câinii Sâm-Petrului, lupii se conturează și de această dată drept cele mai temute animale de pradă, care impun o serie de interdicții semnificative. Într-o tradiție inedită, Câinii Sumedrului apar în postura unor ajutoare neobișnuite ale fratelui Sfântului Dumitru”.

Românii au unit, cu încetul, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, cu ajunul ei și cu cea a Sfântului Dimitrie Basarabov, se mai arată pe crestinortodox.ro, făcând una singură: Sâmedrul, o sarbatoare care ține trei zile. Sâmedrul este,spre exemplu, pentru spiritualitatea populară bucovineană, patronul iernii pastorale, al anotimpului pastoral fertil. Sâmedrul, „plăcut lui Dumnezeu pentru bătrânețea sa”, este socotit a fi și patronul caselor și paznicul care-i apără pe oameni de fiarele salbatice. El a preluat numele și data de celebrare (26 octombrie) a Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic, din calendarul creștin ortodox.

 

Articole similare