Cultură

Paradă de costume populare organizată de o colecționară buzoiancă

Sâmbătă, 18 mai, ora 13.00, pe terasa de la etaj foodcourt din cadrul Shopping City Buzău, buzoienii sunt invitați  la o paradă de costume tradiționale ce aparțin unei colecții private ce a călătorit, în ultimii ani, prin Bruxelles, Geneva, Marsilia, Zurich, Paris. Evenimentul este inițiat și coordonat de colecționara Floriana Anton, care are origini buzoiene și care promovează în mod susținut cultura și tradițiile românești peste hotare.

Este o ocazie unică de vedea live piese din această colecție în cadrul unei defilări de modă, alături de expoziții, șezătoare și alte activități tradiționale ale unor organizații și artiști, meșteșugari și păstrători ai tradiției, atât din județul Buzău dar și din țară.

Organizat sub egida colecției private de costume tradiționale a Florianei Anton, evenimentul propune o călătorie captivantă în lumea portului popular românesc, reprezentând o veritabilă carte de vizită a culturii noastre în cadrul scenei internaționale a modei sustenabile.

Cu o prezență marcantă în peisajul artistic și cultural, această colecție de costume tradiționale reprezintă un omagiu adus meșteșugurilor și tradițiilor românești, evidențiind rafinamentul și unicitatea acestora într-o lume în continuă schimbare.

În cadrul acestui eveniment din 18 mai, denumit generic „Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton”, vor avea loc mai multe activități. Este vorba despre o defilare de costume și expoziție pe manechine, o expoziție cu covoare oltenești și perne tradiționale, o prezentare cărți despre portul popular și linguri sculptate și expoziție cu fișe desenate și pictate, covoare Oltenești din 1943, de la Liceul Industrial Buzău, sub semnătura Elenei Simion.

Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton a călătorit în ultimii trei ani prin Europa, cu sprijinul organizațiilor dar și a misiunilor și ambasadelor astfel: în luna mai 2021, la Bruxelles – Participare cu costume populare la ceremoniile de sărbătorire a iei organizate de „Blouse Roumaine”-, octombrie 2021, la Geneva,unde a avut loc o defilare costume tradiționale în cadrul unui eveniment Bazar Națiunile Unite organizat de Misiunea Republicii Moldova, în februarie 2022, tot la  Geneva, unde a avut loc o defilare costume tradiționale în cadrul unui eveniment de Mărțișor, organizat de Misiunea Republicii Moldovei la Geneva și Misiunea României. Prezente au fost ambasadoarele și reprezentanții Republicii Moldova, România, Macedonia de Nord și Bulgaria. În luna iunie 2022, la Geneva, a fost organizată o defilare costume tradiționale în cadrul sărbătorii iei, la Musée d’art et d’histoire de Genève, eveniment organizat de Misiunea Republicii Moldovei la Geneva. Expoziții și defilare de costume au mai fost organizate și sub formă de șezători, târguri artizanale,  cel mai recent eveniment fiind vizita în costume populare la „Expoziția Brâncuși”, Centre Pompidou, Paris din luna aprilie a acestui an.

„Evenimentul Parada Costumelor Populare din 18 mai din Buzău va cuprinde diverse activități și expoziții ce vor sublinia diversitatea și frumusețea costumelor tradiționale românești. Printre participanții și materialele propuse pentru eveniment se numără: Aluniș Art Center, Colți, județul Buzău (expoziție), Asociația Zestrea Bisoceană (expoziție), Șezătoarea Argeș Muscel (Flori Buia), expunere costume și șezătoare, Ana Maria Bogles – artist plastic (expoziție tablou cu marama de borangic), Mihaela Laslo – artist plastic (expoziție tablouri cu port popular), Altitza – Anca Dragoe (cursuri de cusut ie), Theodora Elena Diacanu (expoziție ii și tablouri), Cecilia Petrescu și Matei Blanaru (expoziție cu costume tradiționale), Asociația Tradiție pentru Viitor (prezentare costume tradiționale de copii), Mihnea Turcu (expoziție fotografii din Ținutul Pădurenilor), Daniela Epure (expoziție perdele Upcycle din macrame și dantelă), Georgiana Balan (mândră reprezentată din Pădureni)”, anunță organizatorii.

Cine este  Floriana Anton

Născută la Hunedoara, crescută la Buzău, am traversat țara în lung și în lat cu părinții mei în vacanțele de vară. Copilăria mea a fost legănată între culorile apusului la mare, murele culese la Ghelari, gârla strălucitoare de la Vadu Sorești, cimitirul vesel de la Săpânța și măreția mănăstirilor din Moldova. Studiile de contabilitate și comerț (2005) le-am completat la Montreal unde am emigrat cu părinții în 1999 și am locuit timp de 15 ani. Sustenabilitatea a fost motivul pentru care m-am întors la studii în timpul concediului parental cu a doua fiică și am completat un master în administrarea afacerilor (MBA) la Universitatea HEC Montreal (2013). Pasiunea portului popular a luat amploare la Bruxelles în timpul pandemiei, un moment de introspecție care a permis identificarea nevoii de a se reconecta – după atâția ani în afara granițelor – la seva culturală a României. Mama m-a învățat tricotul, croșetul și mașina de cusut, mătușa din partea bunicii Simion Maria a fost elevă la Liceul Industrial de la Buzău. Am moștenit de la bunici covoare țesute de mătușa dar și planșele de covoare pe care le pictase în anii 1940. Mătușa Parashiva Lucaci de la Ghelari a purtat costumul de Pădureni toată viața ei, niciodată nu am văzut-o îmbrăcată cu haine de oraș. Mă reconectez la cultura României prin intermediul colecției de textile și obiecte Românești, publicații din perioada interbelică și diferite expoziții pe această temă – cea mai recentă fiind cea de la MUCEM (muzeul civilizațiilor europene și mediteraneene la Marsilia). Întotdeauna m-a fascinat bogăția portului popular și m-a uimit investiția de timp și de bani pe care strămoșii noștri o făceau în aceste costume. Cu timpul am realizat că pentru ei aceste costume erau mai mult decât simple haine, ci mai degrabă simboluri ale identității naționale, factori importanți în campaniile de promovare a imaginii țării. Înaintașele noastre ne-au lăsat un patrimoniu cultural măreț pe care avem responsabilitatea să îl punem în valoare și să ne mândrim cu el peste mări și țări.

Intrarea la acest eveniment este liberă și se adresează vizitatorilor de toate vârstele.

 

Articole similare