Cultură

Tradiții de „zilele moșilor”

În calendarul ortodox, ziua de 9 martie marchează sărbătoarea celor patruzeci de sfinți mucenici.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune în calendar peste începerea anului agricol tradițional generând astfel într-o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Macinicii. Ziua mucenicilor marchează încheierea „zilelor babelor”, și începutul „zilelor moșilor”, adică zilele calde. Moșii, în număr de nouă, sunt buni și blânzi, astfel, conform tradiției, aceștia alungă zilele de babe și aduc vremea bună.

Este o zi a ofrandelor alimentare specifice, în care consumul ritual putea influența starea de sănătate și puterea de muncă a oamenilor în anul agricol care vine (în această zi se desfășura ieșirea oficială cu plugul la arat).

 „Colăceii făcuți în formă de păsări, albine sau oameni, atestă sincretismul practicii, care marchează astfel suprapunerea mai multor ceremonii: întâmpinarea primăverii și a păsărilor care se întorc la cuiburile lor, sărbătoare a albinelor, ce marca deschiderea anului apicol, dar și o sărbătoare a morților, a pomenirii celor uitați (de aici poate și marele consum de alimente rituale: patruzeci de pahare de vin, patruzeci de colaci, patruzeci de pești etc.). În unele părți, prezența turtițelor specifice este înregistrată ca un element component al ritualului de propițiere al apicultorilor („turtițele se ung cu miere pentru ca să trăiască stupii“)”, transmite Muzeul Țăranului Român, care citează „Calendarele poporului român” semnată de Antoaneta Olteanu.

Istoria acestei sărbători spune că cei 40 de Sfinți Mucenici erau soldați creștini în Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, pe vremea împăratului Licinus (308-324), un aprig prigonitor al creștinilor. Aceștia erau de origine română, amestecați cu greci și armeni. Ei au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guște vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

Articole similare