Economic

Numărul șomerilor, în ușoară creștere la Buzău

Deși anul trecut numă­rul șomerilor scăzuse considerabil, anul acesta se observă o ușoară tendință de creștere, după cum arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău (AJOFM).

La sfârșitul lunii ­ia­nuarie, un număr de 8.195 de șomeri figurau în evidențele AJOFM, cu 57 mai mulți față de luna decembrie a anului trecut. Astfel, rata șomajului la sfârșitul primei luni a anului 2022, calculată raportat la o ­po­pulație activă de 171.200 de locuitori este de 4,79 la sută, în creștere față de luna decembrie 2021 (4,75 la sută).

Conform rapoartelor detaliate pentru luna ianua­rie, 912 persoane fuseseră înregistrate în evidențele AJOFM, 157 ca urmare a disponibilizărilor, iar 755 ca șomeri ­nein­demnizați.

Cu toate acestea, 855 de persoane ieșiseră din plată și evidență la sfârșitul lunii, 534 dintre acestea ca urmare a încadrării în muncă, iar 115 fiind șomeri indemnizați cărora le-a expirat perioada de indemnizare. Un număr de 11 șomeri au ieșit din evidențe din motiv de pensionare, pentru alți șase a fost ­în­ce­tată acordarea indemnizării din cauza refuzului unui loc de muncă sau a refuzului participării la cursuri de formare, iar 189 șomeri neindemnizați nu și-au mai prelungit cererea de loc de muncă.

Inegalitățile dintre femei și bărbați, accentuate în pandemie

Odată cu încheierea stării de alertă, apar și bilanțurile, care ne arată cât de mult au afectat măsurile din acești doi ani piața muncii. Astfel, potrivit raportului PwC „Women in Work Index”, inegalitățile dintre femei și bărbați s-au accentuat în timpul pandemiei, ștergând cel puțin doi ani din progresul înregistrat în ultimul deceniu, la nivel mondial.

Estimările aceluiași raport arată că vor fi necesari 33 de ani pentru ca rata de participare a femeilor la forța de muncă să o egaleze pe cea de 80 la sută a bărbaților, nouă ani pentru a egala rata actuală a șomajului din rândul bărbaților și 63 de ani pentru a elimina diferența de salarizare.

„După 10 ani de progrese lente, dar consistente ale femeilor, indicele a scăzut pentru prima dată în istoria sa, iar cei doi factori principali care au contribuit la această scădere au fost șomajul mai ridicat și ratele reduse de participare a femeilor pe piața muncii în perioada cea mai gravă a pandemiei. Responsabilită­țile legate de îngrijirea copiilor și de munca domestică au jucat un rol semnificativ în determinarea femeilor să pără­sească piața muncii”, mai arată raportul.

Vești proaste pentru țara noastră, unde inegalitatea de gen este astăzi printre cele mai pronunțate din Uniunea Europeană, neexistând niciun progres semnificativ de-a lungul ultimului deceniu. Inegalitățile de gen de pe piața muncii se reflectă în decalajele de venit. Astfel, deși în sectorul bugetar s-a înregistrat o reducere a acestei diferențe pe perioada pandemiei, datorată creșterilor salariale, în sectorul privat, însă, situația este inversă, iar decalajele de venit dintre femei și bărbați  au înregistrat o creștere semnificativă.

La nivelul județului Buzău, un număr de 3.378 de femei figurau ca șomere în evidențele AJOFM, la sfârșitul lunii ianuarie. Dintre acestea, 2.629 aveau studii primare sau profesionale, 670 studii liceale, iar 79 studii superioare. Cele mai multe șomere erau din Buzău (1.326), urmat de Râmnicu Sărat (838), Părtârlagele (588), Pogoanele (333) și Nehoiu (293).

Sprijin pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), derulează proiec­tul „Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” (FIPMPD), proiect ce  se derulează în perioada 23.05.2019 –31.07.2023 și este cofinanțat prin Programul ­Operațio­nal Capital Uman 2014-2020.

Proiectul își propune ca un număr de 7.000 de persoane cu dizabilități, șomeri și persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, să poată beneficia de vouchere pentru achizi­ționarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoii medicale, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Astfel, printre altele, pot fi achiziționate cititoare și bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum și instrumente manipulatoare robotizate.

FIPMPD vizează încadrarea pe piața muncii a unui număr de 700 de persoane din grupul țintă constituit în cadrul proiectului. De asemenea, acesta se adresează și angajatorilor care vor încadra în muncă astfel de persoane, oferin­du-le sprijin prin acordarea de subvenții pentru 200 de persoane cu dizabilități nou angajate.

Dintre rezultatele obți­nu­te în cadrul proiectului, până la data de 31.12.2021, un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul țintă al proiectului. Dintre acestea, 484 au fost încadrate pe piața muncii, din rândul cărora 181 de persoane au fost angajate, prin convenții încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată.

Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul țintă trebuie să îndepli­nească mai multe condiții cum ar fi să aibă cetățenie română și să locuiască în România și să fie persoane șomere sau inactive. De asemenea, acestea trebuie să nu fie încadrate în programul NEETs și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, fiind apte de muncă total sau parțial.

Persoanele interesate se pot adresa agențiilor județene de ocupare a forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, pentru a beneficia de oportunitățile din cadrul proiectului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker