Cultură

În tradiția populară, astăzi se purta „cămaşa de Drăgaică”

Astăzi, 24 iunie este celebrată Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei. Sărbtorirea oficială a iei se face începând  cu anul 2013, iar din data de 1 decembrie 2022 a fost adoptată, de către Comitetul Interguvernamental al UNESCO, și decizia privind înscrierea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

„Ia românească, considerată simbol al identităţii noastre naţionale, este, de fapt, o cămaşă tradiţională de sărbătoare, confecţionată din pânză albă, bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât. Se remarcă printr-o croială relativ simplă (un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului şi întărit cu şnur răsucit, cu mânecile, de cele mai multe ori, încreţite atât la umeri, cât şi la încheieturile mâinilor), cu o impresionantă bogăție a repertoriului decorativ, inclusiv cromatic, această bluză țărănească, specifică Balcanilor și Carpaților a căpătat valențe identitare pentru români, mai ales după Unirea Principatelor și apoi consolidarea statului național. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiţia şi creativitatea de la o generaţie la alta”, explică specialiștii Muzeului Național al Țăranului Român. Această instituție dispune de  o colecție de aproximativ de 4.500 de cămăși țărănești (femeiești și bărbătești) care ne dezvăluie faptul că pe vremuri nu prea îndepărtate țăranul purta o cămaşă a duminicilor, a sărbătorilor de peste an, a nunţilor şi a botezurilor, a datinilor şi a obiceiurilor, cămaşa mortului (cămaşa-horbotă a momentelor îndurerate), cămaşa fecioriei şi a văduviei, cămaşa Crăciunului şi a Paştilor, precum și cămaşa de soacră, lucrată de mireasă pentru a-și dovedi îndemânarea şi talentul.

Legată de un străvechi rit agrar („Sânzienele”), cămaşa de Drăgaică este cea mai frumoasă dintre cămăşile de zestre ale celei mai mândre şi harnice fete, aleasă Drăgaică.

Articole similare