Actualitate

Tradiția din a doua zi de Paște care face fetele mai frumoase

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte care se păstrează în majoritatea localităţilor din Transilvania, este „Stropitul” sau „Udatul”.

Lunea, în prima zi din Săptămâna Luminată, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar marțea fetele îi udau pe feciori. Udatul este un  moment aşteptat cu drag de tinerele fete în doua zi de Paşti. În această zi, băieţii pleacă la udat femeile din familie şi din vecini, iar ele, la rândul lor, trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri.

Tradiția „udatului” spune că, în a doua zi de Paște, fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine și a fi frumoase tot anul. În semn de recompensă pentru feciorii „udători”, fetele trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri, iar celor mai mici – care și recită o poezioară („Eu sunt micul grădinar/Cu sticluța-n buzunar/Și-am venit la dumneavoastră/Să ud floarea din fereastră”) –  li se ofereau ouă roșii și bănuți. Se spune că niciunei fete nu îi va merge bine în acel an dacă nu este stropită. Dacă primesc „udătorii”, vor rămâne frumoase tot anul.

În zilele noastre, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum, dar nu întotdeauna a fost aşa. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână, iar povestea acestui obicei este cu mult mai frumoasă. Se spune că, într-o zi, o fată creştină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credinta în Dumnezeu, despre binele creştin şi a îndemnat-o să se creştineze. Păgâna i-a replicat că se creştinează numai dacă îi dovedeşte existenţa lui Dumnezeu, care să coloreze ouăle în roşu: „Atunci voi crede, când ouăle albe pe care mi le-ai vândut se vor face roşii”. Minunea s-a înfăptuit şi cele două fete au leşinat de emoţie. Nişte trecători le-au văzut şi le-au stropit cu apă. De la această legendă ar fi rămas obiceiul de udat, de Paşte.

Obiceiul „udatului” este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară, dar se practică şi în Banat sau în Bucovina.

Potrivit crestinortodox.ro, stropitul ritual cu apă se face în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă.

 

 

 

Articole similare