Economic

Totul despre mătreață–Ce este și cum se tratează

Mătreața reprezintă o afecțiune dermatologică des întâlnită, care apare la persoane de toate vârstele, inclusiv la bebeluși. Acest fenomen poate reprezenta o inflamație a scalpului, o infecție fungică sau chiar un dezechilibru hormonal. Vrei să știi totul despre mătreață? Nimic mai simplu. Citește rândurile de mai jos și află ce este mătreața, câte tipuri există și cum se tratează.

Ce este mătreața?

Fiind o afecțiune comună a scalpului, mătreața apare prin descuamarea pielii capului și prin mâncărimi dese. Deși, este mai des întâlnită la adolescență și la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, mătreața poate să apară la orice vârstă. Totodată, există numeroase tipuri de mătreață. Iată care sunt cele mai comune:

  • Mătreața uscată: apare din cauza unui scalp uscat în sezonul rece și se întâlnește, în mod special, la persoanele cu păr creț. De vină ar fi o carență de vitamine sau o șamponare rară și neregulată a părului.
  • Mătreața grasă: apare din cauza excesului de sebum. Se întâlnește, îndeosebi, la pubertate, pe fond de stres sau la persoane care au probleme frecvente la nivelul scalpului.
  • Mătreață fungică: este cauzată de infecția cu unele ciuperci contagioase. Poate să apară în urma unei igiene defectuoase sau din cauza folosirii unor obiecte precum piepteni sau perii.
  • Mătreața cauzată de dermatită seboreică: apare din cauza problemelor hormonale, a stresului sau pe fondul unei infecții cronice;
  • Mătreața cauzată de psoriazis:  apare atunci când se manifestă această boală care atacă sistemul imunitar.

Care sunt cauzele apariției mătreții?

Mătreața poate să apară din numeroase cauze, pornind de la schimbările meteo și aerul rece și uscat, precum și expunerea la căldură excesivă. Mătreața poate să apară și atunci când folosești, în exces, produse de styling precum ceara de păr sau fixativul sau uscătoarele de păr. Și sarea sau clorul care se găsesc în piscină îți pot cauza mătreață, fiindcă usucă scalpul. Mătreața apare și din cauza stresului, a alimentației precare sau a prafului și a poluării.

Cum se tratează mătreața?

Te confrunți cu această problemă și vrei să știi cum să tratezi mătreața? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

  • Alege produsele potrivite de îngrijire! Există numeroase șampoane antimătreață, care au un rol antiinflamator. Aceste șampoane conțin zinc sau acid salicilic și pot fi folosite pentru o perioadă scurtă de timp. Motivul? Mătreața se obișnuiește cu substanțele active, așa că, șamponul trebuie schimbat o dată la câteva luni.
  • Nu ezita să-ți speli părul de fiecare dată când este nevoie. Chiar dacă există mitul conform căruia părul nu trebuie spălat des, un șampon pentru mătreață poate fi aplicat și zilnic, pentru câteva minute. Părul trebuie clătit cu apă din abundență, pentru a îndepărta orice urmă de șampon. După ce clătești părul, aplică a doua oară șamponul, astfel încât tratamentul să dea roade.
  • Dacă ai mătreață, trebuie să masezi atent pielea capului cu vârful degetelor, atunci când te speli. În acest fel, vei putea îndepărta cojile mici sau mari de mătreață. În cazul în care această afecțiune persistă, nu ezita să mergi la medicul dermatolog.
  • Și alimentația are legătură cu apariția mătreții! Se recomandă să elimini din dietă alimentele prea picante sau bogate în grăsimi, fiindcă ele favorizează răspândirea mătreții. În schimb, consumă cât mai multe fructe și legume, care îmbunătățesc serios circulația sângelui.
  • Încearcă să lași deoparte emoțiile negative intense, fiindcă o stare de spirit necorespunzătoare poate cauza apariția mătreții. Pe cât posibil, încearcă să profiți de momentele de relaxare, care te scot din starea negativă.

Scapă de mătreață cu ajutorul acestor sfaturi utile, care îți lasă un păr sănătos și strălucitor. Evită să te scarpini energic, atunci când ai mătreață, pentru a nu sensibiliza excesiv pielea capului.

 

Articole similare