Economic

Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să schimbi uşile din apartament

Montajul ușilor este ultima etapă de amenajare a unei locuințe, drept pentru care, de cele mai multe ori, acestea se aleg în conformitate cu finisajele locuinței. Dacă a venit, însă, timpul să te ocupi de schimbarea ușilor, trebuie să ai în vedere câteva aspecte, pe care le discutăm în cele ce urmează.

Alege ușa conform aspectului casei tale

În primă fază, trebuie să faci un necesar al ușilor, adică, să vezi exact de câte ai nevoie. Dacă trebuie să schimbi și ușa de la intrare, caută magazine specializate din care să poti comanda o usa din termopan de interior sau de exterior care să îți satisfacă exigențele de calitate, funcționalitate și aspect. Nu uita că trebuie să ai în vedere și finisajele noi pe care le-ai făcut casei tale, dar și amenajările din ultima perioadă. Astfel, dacă stilul casei tale este unul modern, poate că ar fi cazul să eviți ușile clasice sau pe cele din lemn masiv și să te orientezi către materiale mai noi, estetice și speciale, care să se potrivească în contextul dat.

Depozitarea ușilor trebuie să respecte unele condiții

Uneori, se poate întâmpla să achiziționezi ușile noi înainte să le scoți pe cele vechi, așa că vei avea nevoie de un spațiu de depozitare. Este recomandat ca ușile noi să nu fie ținute în spații cu umiditate foarte mare sau în zone în care nu este asigurată ventilația. Ușile pot fi depozitate fie pe orizontală, fie pe verticală, însă, este foarte important ca unghiul de înclinație să nu depășească 25 de grade. În caz contrar, ușile tale se vor îndoi și vor face o „burtă“ de toată frumusețea care le strică aspectul. 

Folia de protecție a ușilor se îndepărtează după montaj

O greșeală frecventă pe care o fac destul de mulți utilizatori este aceea de a îndepărta folia de protecție a ușii, înainte de montajul acesteia. De fapt, această folie are rol de protecție și este necesar să ai în vedere acest lucru. Ușile se pot zgâria ca urmare a manipulării și montajului și un aspect foarte important este cel care ține și de aplicarea spumei poliuretanice, care poate păta ușile. Folia se îndepărtează la final, după efectuarea tuturor lucrărilor de montaj, iar, apoi, suprafețele se curăță cu ajutorul unui lavete uscate. 

Măsurătorile se fac înainte de achiziționarea ușilor

Cumpărarea ușilor, indiferent dee felul lor, trebuie să aibă în vedere și o dimensionare corectă. Pentru a face acest lucru, trebuie să ai în vedere golul de ușă, pe care trebuie să îl măsori atât la nivelul înălțimii, cât și la nivelul lățimii. Un aspect la fel de important îl constituie și închiderea ușii, ca să stabilești dacă ușile se vor deschide spre interior sau spre exterior.

Schimbarea unei uși presupune întâi montajul tocului și fixarea temeinică a acestuia, și apoi prinderea în balamale. Fă măsurătorile și umple eventualele goluri, însă, acest lucru este posibil numai după ce este verificată planeitatea ușii cu ajutorul unei cumpene. 

Schimbarea ușilor nu este o etapă dificilă, însă, necesită atenție. Închiderea defectuoasă sau chiar deloc a acestora, zgomotele puternice sau lipsa planeității sunt unele dintre cele mai comune greșeli, așa că ia în calcul toate etapele de verificare și montaj pentru a realiza o lucrare de calitate.

Articole similare